Největší komplexní onkologické centrum léčilo téměř 132.000 lidí

8. 6. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř 132.000 lidí s rakovinou se léčilo v letech 2007 až 2013 v největším českém komplexním onkologickém centru, které v hlavním městě vytvořily Všeobecná fakultní nemocnice, Thomayerova nemocnice a Nemocnice Na Bulovce.


Ve 13 komplexních centrech v zemi se léčí hlavně lidé s pokročilými nádory, centra jako jediná jim mohou podávat biologickou léčbu. Novinářům to řekla primářka onkologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice profesorka Jitka Abrahámová.

„Pacienti s pokročilým nádorem, kteří jsou indikováni k biologické léčbě, přicházejí do center a tam u řady takto léčených dochází k prodloužení života. Ne k vyléčení, ale prodloužení života při trvání nádoru a za dobrých podmínek přežití,“ uvedla.

Pokud se nádor zachytí v samém počátku, nemusí pacient do komplexního centra, pokud si v místní nemocnici s jeho léčbou vědí rady. „Ne všude ale umějí odoperovat například zhoubný nádor tlustého střeva, je to složitější operace, a kdo operuje hodně, operuje dobře. Aby dělali dvě tři operace do roka, to není východisko,“ podotkla.

Centrum tvořené třemi nemocnicemi má podle Abrahámové dostatečné lůžkové i ambulantní kapacity, nejmodernější přístroje i špičkové odborníky. „U některých diagnóz, mezi něž patří zhoubné nádory prostaty, vaječníků, průdušnice a plic či Non Hodgkinův lymfom, dosahujeme statisticky významně delšího přežití pacientů, než je mediánová hodnota ČR,“ řekla.

Zhruba polovinu pacientů je z Prahy, téměř 30 procent ze středních Čech, zbytek z dalších krajů, převážně Ústeckého, Jihočeského a Libereckého. V rámci centra se nemocnice specializují, Thomayerova nemocnice na nádory varlat, Bulovka na kostní nádory a Všeobecná na nádory prsu u žen mladších 35 let či na nádory prsu zjištěné v těhotenství.

V Praze je další komplexní centrum ve Fakultní nemocnici Motol. Pro pražská centra je podle Abrahámové problém získat peníze z evropských fondů, protože leží v „bohaté“ Praze. Dostanou je jen na tu část pacientů, kteří nejsou z Prahy, na financování se musejí podílet 30 procenty, což jsou nesrovnatelně horší podmínky, než mají ostatní kraje, uvedla.

Ročně se v ČR zjistí rakovina u více než 80.000 lidí, ve výskytu rakoviny na 100.000 obyvatel patří ČR mezi nejzatíženější státy světa.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?