Největším rizikem je nevědomost

20. 10. 2014 10:12
přidejte názor
Autor: Redakce

V medicínské divizi vydavatelství Mladá fronta vyšla evropsky jedinečná kniha o HIV. Autory jsou dva zdravotníci z Bulovky, kteří se s pacienty s HIV infekcí denně zabývají. Tiskovou konferenci s autory pořádalo sdružení Art For Life, jemuž se na vydání knihy podařilo získat grant a bezplatně ji šíří.




„Priorita publikace MUDr. Davida Jilicha a Mgr. Veroniky Kulířové ‚HIV infekce – současné trendy v diagnostice, léčbě a ošetřovatelství´ je v tom, že o tématu pojedná vá zcela srozumitelně, aniž by ztrácela na odbornosti. Má otevřít oči zdravotníkům nebo lidem, kteří se dostávají do kontaktu s HIV-pozitivními a stále ještě trpí možná někdy zbytečnými obavami. Tahle kniha přichází v pravý čas, protože HIV se vyvíjí opravdu dramaticky. Za posledních deset až dvanáct let se počet nakažených zvýšil až o 400 procent! Každý rok je maximem,“ řekl na tiskové konferenci RNDr. Vratislav Němeček, CSc., z referenční laboratoře pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu. Jen za loňský rok bylo nově diagnostikováno 235 lidí.

Boji s AIDS pomáhá i Rihanna

Kniha na necelých dvou stech stranách nejen popisuje cestu viru od rizik, samotného přenosu, stadia nemoci, ale dotýká se i témat jako HIV a péče o domácí zvířata, HIV a sexuální život a zejména pak zdravotníkům dá odpovědi na to, jak mají o HIV pozitivní pacienty pečovat. „Na knížku jsem pomýšlela několik let, protože jsem se opakovaně setkávala se zdravotníky, kteří měli k takovým pacientům odstup,“ vysvětlila svoji motivaci pustit se do psaní Veronika Kulířová. „Kolikrát mě až udivily dotazy, které jsem dostával od poměrně vzdělaných lidí. A to je největší riziko, nevědomost,“ dodal doktor David Jilich, který se o HIV-pozitivní pacienty na Bulovce stará. Knížka vyšla za podpory MAC AIDS FUND. Letos nadace vybírá peníze za prodej rtěnky a lesku na rty, jejichž odstín navrhla zpěvačka Rihanna. A čás peněz se prostřednictvím grantu dostala i do sdružení ART FOR LIFE, které knihu podpořilo.

Veronika Kulířová a David Jilich, hlavní autoři knížky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?