Nejvíc onkologických pacientů umírá na rakovinu plic

12. 5. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvíc onkologických pacientů umírá na rakovinu plic, ročně přes 5500 Češek a Čechů. Sedm z osmi nemocných zemře do pěti let od stanovení diagnózy. Řada by jich mohla bez větších zdravotních komplikací žít o měsíce i roky déle, kdyby včas dostali tzv. personalizovanou léčbu.


Až čtvrtina ji ale včas nedostane, řekl novinářům předseda Společnosti českých patologů profesor Aleš Ryška.

„Zlepšení záchytu nemocných, u kterých bychom diagnostikovali genetické změny v karcinomu plic, je možné jen tehdy, pokud navážeme spolupráci v celém diagnosticko-terapeutickém procesu,“ uvedl.

Spolupráce začíná u obvodního pneumologa, bronchologa, který odebírá vzorek, následně patologa, třeba i z malého pracoviště, který sám vyšetření neprovádí, ale pokud zjistí, že jde o nádor specifického typu, zejména adenokarcinom, zašle vzorek do centra k testům, aby pacienti „neproklouzli sítem“ a dostalo se jim řádného genetického vyšetření.

„Samozřejmě, nikdy nebudeme mít vyšetřeno sto procent případů, ať už proto, že někteří pacienti z dalších klinických důvodů nejsou pro tuto léčbu vhodní, nebo třeba vzorky nejsou dostatečně objemné, nebo pacient se nedostane k morfologické diagnóze, pokud je rakovina plic zjištěna v tak pozdním stadiu, že už toto vyšetření ani není schopen podstoupit,“ řekl.

Čeští pneumologové nasadili některou z forem personalizované medicíny doposud více než 6000 nemocných s nemalobuněčným nádorem plic. Počty by rozšířením diagnostiky na větší počet pacientů sice stouply, nárůst jen z tohoto důvodu by ale nebyl dramatický. Hlavní nárůst počtu léčených lze podle Ryšky očekávat spíše od toho, jak se objevují nové typy léčby a nové léky, které postupně začínají postihovat i další podskupiny rakoviny plic.

„V tuto chvíli máme léky proti dvěma hlavním mutacím. Pokud se začne léčba rozšiřovat s novými léky i na další molekulární podtypy, lze očekávat nárůst dalších léčených,“ shrnul Ryška.

Personalizovaná léčba, neboli šitá na míru danému pacientovi, má na rozdíl od klasické chemoterapie či ozařování méně vedlejších účinků a u správně vybraných pacientů je účinnější. „Bohužel rakovina plic je většinou odhalena až v pokročilém stadiu, kdy už není možné kompletní odstranění nádoru. Personalizovaná medicína umožní u nemocných, jejichž nádor má charakteristické genetické znaky, blokovat bujení,“ shrnul předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti profesor Vítězslav Kolek.

Problémy nemocných s rakovinou připomíná každoročně Český den proti rakovině. Ve středu 13. května mohou lidé v celé ČR koupí žlutého kvítku za 20 korun přispět na boj proti rakovině.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?