Nejvyšší polský soud rozhodne spor o proplacení operace v Česku

11. 2. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Sporem Poláka Josefa Berezy, který se jako první začal domáhat proplacení operace provedené v Česku, se bude zabývat nejvyšší polský soud. Bereza se odvolává na evropskou směrnici o přeshraniční zdravotní péči.


Polská zdravotní pojišťovna ale odmítá zákrok uhradit. Polsko mezitím přijalo zákon, podle kterého operace provedené v zahraničí proplácí.

Josef Bereza podstoupil v roce 2013 operaci šedého zákalu na oční klinice v Českém Těšíně. S odvoláním na evropskou směrnici o přeshraniční zdravotní péči, která začala tehdy platit, požádal polskou zdravotní pojišťovnu o uhrazení nákladů. Ta ale odmítla s odůvodněním, že Polsko ještě nemá schválený zákon, který by proplácení zákroků v zahraničí upravoval. Nesmířil se s tím a jako první Polák se kvůli tomu začal soudit.

V prvním kole vyhrál, pojišťovna se ale odvolala. Krajský soudu v Krakově dnes rozhodl postoupit případ k nejvyššímu soudu. „Nevzdám to. Jsem přesvědčený, že můj nárok je oprávněný,“ řekl Bereza, který bydlí nedaleko Krakova. Pro operaci v Česku se rozhodl proto, že v Polsku by na stejný zákrok musel čekat tři roky. Poláků, kteří začali využívat české zdravotnictví, od té doby přibývá a někteří se rovněž soudí. Polsko také loni na podzim přijalo směrnici o podmínkách proplácení zákroků v zahraničí. Dosud o to požádalo asi 160 Poláků, z nichž drtivá většina využila česká zdravotnická zařízení. Zatím v třinácti případech týkajících se očních operací polská pojišťovna rozhodla náklady proplatit.

Poláci jezdí na hlavně na oční operace do Těšína nebo Karviné

Jednatel firmy, která má oční kliniky v Praze, Brně a v Českém Těšíně, potvrdil, že zájem Poláků o oční operace je velký a roste.

Celou zprávu najdete na serveru ČT24 nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?