Nejvyšší soud přezkoumá obří podvod s recepty na léky

22. 4. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší soud (NS) přezkoumá kauzu pražské lékařky Dany Řežábové potrestané za obří podvod s recepty. Lékařka, jež si má odpykat 6,5 roku ve vězení, podala dovolání. ČTK to řekl mluvčí soudu Petr Knötig.


Podle pravomocného rozsudku Řežábová zneužila osobní údaje asi 500 pacientů, vystavila na jejich jména recepty a sama v lékárnách vyzvedávala léky. Zdravotním pojišťovnám způsobila škodu téměř 13 milionů korun.

Městský i Vrchní soud v Praze dospěly k závěru, že se Řežábová dopustila podvodu. Soudnímu procesu předcházelo několikaleté policejní vyšetřování se stovkami vyslechnutých svědků. Lékařka přesto považuje dokazování za nedostatečné. Soudy si podle ní měly vyžádat všechny chorobopisy a zabývat se konkrétně každým z téměř 500 dílčích případů.

V dovolání Řežábová požaduje, aby NS spor vrátil k soudu prvního stupně. Nelze předjímat, za jak dlouho NS rozhodne. Obvykle to trvá několik týdnů až měsíců, většinu dovolání v trestních kauzách soudci odmítají.

Trestné činnosti se lékařka podle rozsudku dopouštěla v letech 2004 až 2006 jako zaměstnankyně jedné z menších pražských nemocnic. Nikdy se nepodařilo zjistit, co s mnoha baleními léků dělala.

Léky se nedaly využít pro výrobu drog ani dále prodat. Policie zvažovala například možnost, že skončily v zahraničí. Řežábová tvrdila, že léky brala do své ordinace, aby si je pacienti nemuseli sami vyzvedávat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?