Nejvyšší žalobci souhlasí s odložením dalšího případu kolem Diagu

1. 12. 2006 9:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší státní zastupitelství souhlasí se závěry policie a žalobce, podle nichž při rozhodčím řízení mezi firmou Diag Human a Českem nikdo neuváděl nepravdivé údaje a nikdo se nesnažil ovlivňovat svědky. I druhá část policejního prověřování okolností prohrané arbitráže tak zůstane definitivně odložena...


Praha -

Nejvyšší státní zastupitelství rozhodnutí o odložení přezkoumalo a nezjistilo nic, co by bylo důvodem k jeho zrušení, řekl ČTK Ladislav Letko z pražského vrchního státního zastupitelství.

Firma Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména vláda po prohrané arbitráži zaplatila společnosti 327 milionů korun, o čemž se veřejnost i poslanci dozvěděli až zpětně.

Policie nejprve zjišťovala, zda někdo z ministerstva zdravotnictví nespáchal trestný čin, když úřad firmě Diag Human peníze vyplatil. Podezření se neprokázalo, skončilo již dříve odložením. Poté začala policie zjišťovat, zda někdo při arbitráži nelhal. Podle Letka bylo podezřelých několik, u nikoho se ale neprokázalo, že by spáchal trestný čin.

Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny, která byla kvůli kauze zřízena, před časem v Dánsku objevila nový dokument. Podle komise mohl dokázat, že dánská firma Novo Nordisk, zahraniční partner Diagu, odmítla další spolupráci nikoli kvůli Bojarovu výroku, ale proto, že Diag Nordisku dlužil peníze. Právník Diag Human Jan Kalvoda to ovšem popřel.

Žalobce Letko se loni v říjnu vydal do Dánska, kde k případu vyslechl asi pět svědků. Dánsko zároveň poslalo v rámci právní pomoci řadu dokumentů. Policie také letos v březnu vyslechla majitele společnosti Diag Human a bechyňského zámku Josefa Šťávu. Ptala se ho na postup Diagu při uplatňování nároků vůči českému státu při rozhodčím řízení.

Poslanecká komise, která zkoumala postup státních úředníků v kauze, již svou činnost ukončila. Při obhajobě svých zájmů ve sporu s firmou Diag Human si podle ní stát počínal někdy neobratně, poslanci ale neprokázali, že by v tom hrála roli třeba zkorumpovanost některého ze státních úředníků.

Poslanci loni v březnu zprávu vyšetřovací komise jednomyslně schválili. Kalvoda poté podal na sněmovnu žalobu kvůli ochraně dobrého jména firmy Diag Human. Dal rovněž podnět k prověření trestní odpovědnosti předsedkyně bývalé komise Hany Šedivé pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle Šťávy komise před veřejností zatajila důležité informace a spolupracovala s institucemi, jejichž činnost měla vyšetřovat.

Diag Human se s Českem nyní soudí o další miliardy korun za údajně ušlý zisk. O dalších nárocích Diagu má rozhodnout nové arbitrážní řízení, které trvá již řadu let.

Týdeník Euro před časem napsal, že Diag Human předloží rozhodcům nové důkazy o oprávněnosti jejích nároků. Kalvoda prý rozhodčímu senátu navrhl, aby byly obě strany sporu vyzvány k podání závěrečného návrhu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?