Některé názory experta Světové banky M. Chawly byly pouze subjektivní

23. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Expert Světové banky Mukesh Chawla například upozornil na to, že jeho názor, podle něhož by si české zdravotní pojišťovny měly konkurovat, není oficiálním stanoviskem Světové banky, neboť "mnozí jiní odborníci této instituce zastávají zcela opačné stanovisko...


Některé české sdělovací prostředky převzaly názory zástupce Světové banky Mukeshe Chawly, který se zúčastnil semináře v Praze 21. června k reformě českého zdravotnictví, bez jejich korekce, jež vyplynula až z následné téměř pětihodinové výměny poznatků.

Mukesh Chawla například upozornil na to, že jeho názor, podle něhož by si české zdravotní pojišťovny měly konkurovat, není oficiálním stanoviskem Světové banky. „Mnozí jiní odborníci této instituce zastávají zcela opačné stanovisko“, uvedl k tomuto bodu diskuze Chawla.

DÁLE ČTĚTE:
Světová banka:Zavřete nemocnice, které odvádějí špatnou práci
Recept prozdravotnictví:konkurence
Světová bankaradí zdravotníkům

Za většinový předběžný názor expertů kolem Světové banky však lze označit například nutnost regulovat počet zdravotnických zařízení v systému veřejných prostředků, optimalizovat jejich výkonnost a ekonomickou efektivitu.

Semináře v pražském hotelu Pyramida se zúčastnil také evropský komisař Pavel Telička. Ten upozornil na výhodnost mezinárodních debat o zdravotnictví členských států EU s usnadněním výměny potřebných informací a znalostí. Telička rovněž prezentoval možnost členských států předkládat Evropské komisi své projekty ve zdravotnictví, jež lze finančně podpořit z evropských fondů.

Více o doporučeních expertů Světové banky najdete v článku vZdraví.Euro.cz č. 27, které vyjdou 2. července 2004.

(boš), www.Zdravi.Euro.cz, 23.6.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?