Některé nemocnice v kraji ještě jednají s pojišťovnami o smlouvě na příští rok

13. 11. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Několik nemocnic ve Středočeském kraji nemá stále jistotu, jakou podobu bude mít jejich nově uzavřená smlouva s pojišťovnami. Ta stávající jim skončí k poslednímu prosinci a v rámci vyjednávání chtějí pojišťovny zmenšit počet lůžek v některých zařízeních.


Ve Středočeském kraji se obnova smluv týká dvacítky nemocnic. Některé nemocnice již smlouvu uzavřely, ale jiné stále jednají o její případné délce a zahrnutí jednotlivých oddělení. Názory na postup pojišťoven se liší. Zatímco jej například zástupci mělnické nemocnice pokládají za korektní, v brandýské nemocnici spokojeni nejsou. Miroslav Kadlec, ředitel brandýské nemocnice, pokládá celou akci za fiasko. „My oficiálně nic nevíme a ani s námi nikdo nejedná. Pouze diktují,“ popsal.

Nyní ani neví, co bude dál. „Schůzky se konaly dvě: jedna v dubnu a druhá teď v pátek. Ale zástupci pojišťovny neměli nic připraveno. A není ani znám termín další schůzky,“ vysvětlil aktuální situaci Kadlec. Paušální rušení lůžek podle něj nic neřeší. „Chybí konkrétnější pravidla, tímto způsobem se nic neušetří. Pojišťovna mi platí za pacienta a ne za prázdná lůžka. Ty ostatní náklady jsou záležitostí nemocnice a ne pojišťovny,“ podotkl.

Ředitel tvrdí, že brandýská nemocnice požadované parametry splňuje a neustálá diskuze o tom, že by mělo dojít k omezení jejího provozu, odrazuje případné zaměstnance od nástupu do této nemocnice. To pak způsobuje zdravotnickému pracovišti personální problémy.

Jednání stále pokračují

V berounské nemocnici jednání ještě nejsou u konce. Blíží se dohoda, ale kdy nastane, její vedení zatím neví. „Je to teď interní záležitost, očekáváme brzkou dohodu,“ okomentovala ředitelka Nataša Petsini.

Také slánská nemocnice by měla rámcovou smlouvu s pojišťovnou podepsat do konce roku. Její ředitel Jiří Šimák Deníku řekl, že prostor pro rušení lůžek u nich není.

Vedení Oblastní nemocnice Kolín se rozhodlo, že na požadavky pojišťoven v jimi nárokovaném rozsahu nepřistoupí. „Pacientům tedy žádné komplikace nehrozí,“ zdůraznil Petr Chudomel, ředitel kolínské nemocnice.

Čerstvá dohoda

Alice Opočenská, ředitelka Nemocnice Nymburk, sdělila Deníku čerstvou zprávu, že ani zde počet lůžek omezovat nebudou. „Máme dlouhodobou smlouvu, tedy na pět let. Uzavřeli jsme ji ve čtvrtek večer a pro nemocnici to znamená zachování všech primariátů v plné výši lůžek,“ konstatovala Opočenská.

Jednání byla ukončena v případě dvanácti oddělení mělnické nemocnice, ohledně dvou (lůžkového ORL a lůžkové rehabilitace) se ještě zařízení s pojišťovnami snaží dohodnout. Nebude se tu však rušit žádné lůžko, a to ani na dohodnutých dvanácti odděleních, ani na zbývajících dvou. Pojišťovny požadují, aby bylo ORL postupně začleněno do společného lůžkového fondu operačních oborů.

Ředitel Nemocnice Mělník Tomáš Jedlička uvedl, že oddělení v zařízení zůstanou. „Jednání s pojišťovnami se konalo několik, z jejich strany byla korektní. I když ještě nejsou dotažena do konce a k jednání zbývají drobnosti, nehrozí, že bychom smlouvu neuzavřeli. Péče bude zajištěna,“ zdůraznil Tomáš Jedlička. Pro pacienty se v Nemocnici Mělník nezmění vůbec nic, zůstanou zde od prvního ledna všechna oddělení tak, jak jsou naši pacienti zvyklí.

Společný postup

Ani v Nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov nemají žádné signály od pojišťoven, že by se zde lůžka měla rušit. Ředitel nemocnice Michal Oščipovský nepočítá s omezením služeb. „Smlouva s pojišťovnami by měla být na pět let, ale ještě není podepsaná. Příští kroky budeme konzultovat spolu s ostatními páteřními krajskými zařízeními a náš postup se nebude lišit od jejich,“ vyložil ředitel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?