Některé zdroje tvrdí, že Součková ve vládě asi brzy skončí

9. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Závěr působení Marie Součkové ve funkci ministryně zdravotnictví se možná rychle přiblížil. V politických kuloárech se dnes objevily informace, podle nichž je její osud zpečetěn. Některé zdroje z ČSSD sdělily, že vláda zřejmě neschválí koncepci reformy, již Součková připravuje...


PRAHA - a tím ministryni otevře cestu k elegantnímu odchodu z kabinetu.

Součková totiž už několikrát veřejně oznámila, že opustí ministerské křeslo, pokud vláda její koncepci neschválí. Jejím nástupcem by mohl být poslanec ČSSD Jozef Kubinyi, jehož akcie podle zmíněných zdrojů opět o něco posílily.

Kubinyi ale ve čtvrtek znovu řekl, že od premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD) nabídku stát se ministrem nedostal.

Buď Součková nebo sociální demokracie

ČTK se oficiálně nepodařilo tyto spekulace potvrdit. Znovu se ale ukázalo, že v poslaneckém klubu ČSSD panuje nepřehledná situace. Části jeho členů se dlouho veřejně přemílaný odchod Součkové nelíbí. Chápali by to jako ústupek různým skupinám, které nesouhlasí s reformními plány ministryně.

DÁLE ČTĚTE:
Špidla sbírá odvahuodvolat Součkovou

Jeden z poslanců ve čtvrtek řekl, že pokud Špidla Součkovou odvolá, některé sociální demokraty tím dost rozladí. „Buď Součková, nebo sociální demokracie,“ popsal situaci. Mínil tím, že odvolání ministryně by Špidlovi u některých spolustraníků mohlo způsobit problémy.

Premiér v posledních dnech otázky po personálních změnách v kabinetu bagatelizoval. „Doba je nervozní… Poslední třičtvrtěrok se stále každý den znovu a znovu hovoří o rekonstrukcích vlády. Doba je prostě trochu nervozní,“ řekl ve středu.

Kubinyi nemá jednoznačnou podporu v klubu ČSSD

Ačkoli je mezi případnými nástupci Součkové favorizován Kubinyi, ani on zřejmě nemá jednoduchou situaci a jednoznačnou podporu v klubu ČSSD. Někteří poslanci sociální demokracie se tím v parlamentních kuloárech netají. Vadí jim mimo jiné to, že Kubinyi je Špidlův spojenec.

Informaci o tom, že Součková ztrácí ve vládě, ve vedení ČSSD i u samotného premiéra podporu, přineslo středeční vydání Práva. Součková deníku řekla, že o jejím odvolání se spekuluje už rok a půl. Jednání sněmovny se dnes ministryně neúčastnila.

čtk

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?