Některé země hlásí nižší počet nakažených virem Zika

10. 5. 2016 16:58
přidejte názor
Autor: Redakce

Šíření viru Zika v části zemí Latinské Ameriky v posledních týdnech slábne. Výrazně nižší počet nových případů hlásí například Kolumbie, která je druhou nejvíce zasaženou zemí.




V Brazílii, kde byl registrován vůbec nejvyšší počet nakažených, se intenzita šíření viru zásadně nemění. Podle kolumbijského ministerstva zdravotnictví registrovali lékaři v zemi v posledních březnových týdnech okolo 3 tisíc nových případů týdně, zatímco na začátku února šlo o 6 tisíc případů. Kolumbie celkem eviduje téměř 60 tisíc nakažených. Na desetinu z únorového počtu klesl koncem března úhrn nových případů v Salvadoru. Podobně pozitivní vývoj zaznamenaly úřady v sousedním Hondurasu.
„Domníváme se, že v některých zemích, například v Kolumbii, je již virus za vrcholem svého šíření. Je však možné, že nastane druhá vlna,“ varoval před předčasným optimismem Sylvain Aldighieri z Panamerické zdravotnické organizace. Šíření bude podle něho vrcholit zvláště v karibských zemích.
Celosvětově zatím lékaři diagnostikovali již okolo 200 tisíc případů viru Zika. Většina nakažených necítí téměř žádné příznaky a nevyhledá lékaře, proto jsou počty udávaných případů velmi orientační. Vědci doufají, že příznivý trend povede k výrazně mírnějším dopadům viru, než se při začátku jeho šíření obávali. Optimismus však brzdí především údaje z Brazílie, která je s více než 70 tisíci případy na čele žebříčku a nově nakažených tam přibývá stále podobným tempem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?