Nelékařští pracovníci ve zdravotnictví připravují vlastní komoru

20. 9. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Maséři, sestry nebo společenství optiků založili výbor na přípravu vlastní profesní organizace. Česká komora zdravotnických pracovníků (ČKZP) by měla vzniknout do roku 2014, cílem je hájit zájmy nelékařských profesí.


Novinářům to ve středu řekla předsedkyně výboru Lenka Hejzlarová.

„Je nutné, aby i příslušníci ostatních zdravotnických nelékařských povolání měli svoji ochranu, a to nejen ve věcech, které se týkají vyjednávání o podmínkách poskytování zdravotní péče, ale i v oblastech jako je odborná způsobilost, podmínky pro výkon zdravotnického povolání, ochrana při soudních přích a podobně,“ uvedli dnes zástupci přípravného výboru. Podle nich by KČZP by měla fungovat podobně jako třeba komory lékařů, architektů nebo právníků.

Komora by měla například zastupovat své členy při jednáních se zdravotními pojišťovnami. Zástupci komory by se také chtěli podílet na přípravě legislativy. Nyní totiž ministerstvo zdravotnictví nemusí brát připomínky jednotlivých odborných společností v potaz. „V žádném případě bychom nechtěli být odboráři,“ upozornila ale Hejzlarová.

Ve výboru je sdruženo 26 organizací, například Unie porodních asistentek, Komora zubních techniků ČR, Unie nelékařských pracovníků zdravotnických záchranných služeb ČR nebo Česká asociace adiktologů. Zatím není jasné, jestli by mělo být členství v komoře povinné.

V Česku podle dřívějších odhadů působí 155.000 zdravotnických pracovníků v nelékařských profesích. Podmínky pro působení nelékářů upravuje od roku 2004 zákon. Nyní se připravuje jeho novela.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?