Němci mají naději, že pojišťovny uhradí očkování proti rakovině

12. 12. 2006 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Němci si slibují, že zdravotní pojišťovny budou brzy hradit nové očkování proti rakovině děložního hrdla. První pojišťovna Techniker Krankenkasse už o tom podle dnešního německého tisku rozhodla...


Úřady nyní řeší možnost plošného očkování a experti se vyslovují dokonce pro povinné očkování dívek už ve školním věku.

„Studie prokázaly jednoznačnou účinnost vakcíny do 18. roku věku. Proto se naše pojišťovna rozhodla převzít náklady na očkování zatím pro dívky ve věku 11 až 17 let,“ uvedla mluvčí Techniker Krankenkasse Michaela Speldrichová.

Zda budou úřady hradit očkování plošně pro všechny zájemce, má do února rozhodnout německá státní komise.

Techniker Krankenkasse se rozhodla komisi předejít, neboť studie o vhodnosti očkování jsou velmi přesvědčivé.

Tři vakcíny stojí v Německu kolem 500 eur (14.000 korun) a i na německé poměry je to poměrně drahá záležitost. V Německu jsou očkovací látky k dispozici od letošního října.

Rakovinu děložního čípku způsobují některé papilomaviry, které se přenášejí pohlavním stykem. Očkování je proto nejvhodnější pro dívky ještě před první souloží. Podle odhadů se viry nakazí asi 70 procent sexuálně aktivních lidí. Většina žen je proti nim imunní, avšak v některých případech infekce sama od sebe neodezní.

Také v Česku už je možné se nechat od začátku prosince očkovat. Zdravotní pojišťovny ale zatím vakcínu neproplácejí. Také v Česku řada odborníků navrhuje plošné očkování dívek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?