Němeček bude jednat s pražským primátorem o problémech záchranky

8. 7. 2014 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
O problémech pražské záchranky s předáváním pacientů do nemocnic a organizaci přednemocniční péče bude v úterý jednat ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s pražským primátorem Tomášem Hudečkem (TOP 09).


Minulý týden se komise na ministerstvu zabývala případy, kdy prý nemocnice odmítly převzít lidi ohrožené na životě, pochybení nezjistila. Zaměstnanci záchranky ale upozornili, že Praha nemá jednotná pravidla pro předávání a příjem pacientů.

Problémy se táhnou delší dobu, primátor se za ředitele záchranky Zdeňka Schwarze postavil. Podle ministra neměl dostatek informací, mediální prezentace sporných případů neodpovídala skutečnému poskytování zdravotní péče. Podle ředitelů pražských nemocnic Schwarz zkresluje problémy s umísťováním pacientů a jako senátor za ODS si dělá reklamu před podzimními volbami. Schwarz to odmítl.

Němeček se chce přesvědčit, jak záchranka funguje, hodlá strávit pár hodin na dispečinku a vyjet se záchranáři do terénu. Ministerstvo chystá jednání se zástupci center pro léčení mrtvice, má se mluvit o navýšení kapacit. Ministr hodlá vyjednat se zdravotními pojišťovnami navýšení počtu akutních lůžek v Praze. Komunikaci pražské záchranné služby a nemocnic má zlepšit obnovený elektronický systém. Nemocnice mají vybudovat urgentní příjmy, síť by mohla být vytvořena do roku a půl.

Zprávy o potížích s předáváním pacientů se dostaly do médií na jaře. Od té doby podle statistik záchranářů komplikací ubylo. Ministerstvo totiž nařídilo svým nemocnicím v Praze, že pacienty musí převzít ta nejbližší. Ke stejnému postupu vyzvalo ostatní pražské a středočeské nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?