Němeček chce hledat úspory hlavně u zdravotních pojišťoven

5. 5. 2014 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Úspory ve zdravotnickém rozpočtu na příští rok chce hledat ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) především u zdravotních pojišťoven. Resort spotřebuje za rok přes 290 miliard korun, z nich zhruba 220 miliard jde právě přes zdravotní pojišťovny. Němeček to řekl ČTK.


V pondělí se uskutečnilo koaliční jednání o státním rozpočtu na příští rok. Ministerstvo financí navrhuje v některých resortech výrazné škrty, ministerstva mají do konce tohoto týdne zanalyzovala své hospodaření.

Ministerstvo zdravotnictví hospodaří ročně s 6,5 miliardami korun, peníze dává na výzkum a vývoj, pandemický plán, očkování i na investice do nemocnic, ty ale už dřív výrazně omezilo. Němeček proto v rámci ministerstva prostor pro moc velké úspory nevidí.

„Většina prostředků jde přes zdravotní pojišťovny, největší úspory tam budou v rámci opatření, která tento týden schválila vláda. Nepůjde o to, že bychom tyto peníze uspořili absolutně, chceme je uspořit na úřednících, byrokratickém aparátu a použít k léčbě pacientů,“ řekl ČTK.

Snížením provozních fondů zdravotních pojišťoven by se mělo ušetřit 800 milionů až miliarda korun, snížením jejich rezervních fondů asi 600 milionů. „Další opatření typu přístrojové komise, zveřejňování smluv pojišťoven, kontrola využívání externích firem v nemocnicích, předpokládám, že přinesou úspory v řádu jednotek miliard korun,“ uvedl.

Konkrétní sumy či procenta úspor nechtěl Němeček sdělovat, o rozpočtu na příští rok se jedná. „Ministerstvo financí má nějaké představy, vláda jako celek zatím nic nepřijala, bude se vůbec jednat o základním výhledu rozpočtu, takže myslím si, že toto je ještě běh na dlouhou trať,“ řekl. Koalice v pondělí debatu o rozpočtu přerušila a bude pokračovat příští týden.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dříve řekl, že rozpočet je postaven především na snižování provozních výdajů a navyšování investic, zejména v dopravní infrastruktuře. Při sestavování rozpočtu se ale musí vypořádat s navyšováním důchodů či odvodů státu do zdravotního pojištění.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se koalice zatím nedohodla na tom, zda bude schodek státního rozpočtu 100 miliard, jak navrhlo ministerstvo financí. Pokud se financím podaří navýšit příjmy, může být i nižší. ČSSD chce, aby v rozpočtu byly peníze na koaliční priority, jako je financování sociálních služeb.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?