Němeček chce umožnit obcím zakázat kouření například u škol

5. 3. 2015 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce umožnit obcím, aby mohl zakázaly kouření v místech, kde se pro to rozhodnou. Němeček to řekl novinářům po jednání vlády. K takzvanému protikuřáckému zákonu, který řeší i zneužívání alkoholu a nelegálních drog, vypořádává nyní ministerstvo připomínky.


To by podle ministra mělo být hotové do konce týdne. Pak materiál půjde do vlády a Němeček věří, že se rychle dostane i do Sněmovny. Platit by měl od roku 2016.

„Nejde o to, aby zakázaly například v předzahrádkách restaurací kouřit, ale jde o to, aby například u škol, u sportovišť, na veřejných místech měla obec možnost zakázat kouření, tak jako má možnost tam zakázat popíjení alkoholu. Ale bude záležet na obci, která zná své podmínky a ví, co je u nich to nejvhodnější,“ řekl Němeček.

Věří, že po letech marných pokusů jeho předchůdců zákon tentokrát projde. Soudí tak podle vyjádření různých poslanců ve Sněmovně. „Jsem přesvědčen, že společenská atmosféra pro přijetí této normy je,“ řekl. Počítá s tím, že o zákonu se povedou dlouhé diskuse, protože je velmi široký, neřeší jen tabák a cigarety, ale i alkohol a jiné závislosti.

„Je to opravdu velmi komplexní norma a bude jí určitě věnována velká pozornost a dlouhá diskuse. Ale o tom, že základní ustanovení, to znamená omezení kouření na veřejných místech projde, o tom nepochybuju,“ dodal. Němeček slíbil, že podpoří i jakékoli další aktivity, které povedou k omezení dostupnosti cigaret, například jejich zdražování.

Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a návykových látek má zavést úplný zákaz kouření v restauracích, na koncertech či tanečních zábavách. Na nápojových lístcích by také musel být jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. Cigarety a alkohol by se nesměly prodávat v automatu. Pokud by na diskotékách, v barech a v dalších provozovnách byly opilé děti, byl by podnik okamžitě na dva dny zavřen.

Stejné omezení jako pro tabákové výrobky mají platit i pro elektronické cigarety a bylinné výrobky ke kouření. Zapálit si je by nemělo být možné ani v kinech, divadlech, sportovních halách, školách, dopravních prostředcích, krytých nástupištích a přístřešcích na zastávkách. Upravit se má i prodej tabákových výrobků a alkoholu na internetu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?