Němeček chce vyjednat na příští rok víc na investice do nemocnic

6. 5. 2014 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce vyjednat na příští rok pro svůj resort víc peněz, než mu zatím ministerstvo financí v návrhu státního rozpočtu přiřklo. Němeček ČTK řekl, že nezbytně potřebuje přidat na modernizaci státních nemocnic.


Ty nakoupily nové přístroje z evropských fondů, potřebují ale také obnovit budovy, což z evropských dotací nešlo. Podle návrhu by měl Němečkův resort dostat 5,735 miliardy korun, to je o 636 milionů korun méně než letos.

„Znamenalo by to pro nás především to, že bychom škrtli veškeré zbývající investice, které máme k dispozici, a ty už tak jsou velmi osekané,“ řekl. Na investice má 300 milionů korun na rok, před řadou let, než se začalo škrtat, měl resort na investice ročně i několik miliard.

Ministerstvo zdravotnictví zřizuje vedle velkých fakultních nemocnic například i psychiatrické nemocnice, spravuje majetek v hodnotě několika desítek miliard korun. „Velká část těch objektů, především po stavební stránce, je ve velmi špatném stavu, a my už se bojíme, že nám budovy začnou padat na hlavu,“ podotkl ministr.

Připomněl, že před nedávnem řešil v rámci pražských nemocnic problém s přijímáním akutních pacientů od záchranky. Značná část těchto zařízení totiž nemá tzv. urgentní příjmy, protože na to neměla peníze a ministerstvo nebylo schopno jim finančně pomoci.

„Takže pro nás je prioritou investice do stavební obnovy a rekonstrukce fakultních nemocnic a dalších přímo řízených organizací. Jenom na záchovnou obnovu bychom potřebovali minimálně miliardu,“ řekl a zopakoval, že místo škrtů bude požadovat navýšení.

Pokud by ho neprosadil, jinde ve svém resortu peníze asi nezíská, nemůže je vzít z přídělu na pandemický plán nebo činnost hygienické služby. Má od financí zatím jen celková čísla, nezná rozpis položek, takže teprve uvidí.

Umí si představit provozní úspory, loni mělo ministerstvo meziročně snížený provozní rozpočet o 200 milionů, další úspory mohou být už jen v řádu jednotek, maximálně desítek milionů korun. „Víc asi není možné, i z hlediska přijímání některých evropských předpisů se klade na hygienickou službu více požadavků, které bez peněz splnit nemůže,“ dodal.

K možnému propouštění na ministerstvu a úspoře platů uvedl, že aby agendy dobře fungovaly, bylo by naopak potřeba pracovníky doplnit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?