Němeček chce začít jako ministr řešit výpadek peněz nemocnicím

8. 1. 2014 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Svatopluk Němeček (ČSSD) chce v případě svého jmenování ministrem zdravotnictví co nejdříve řešit dvoumiliardový výpadek příjmů nemocnic ze zrušených hospitalizačních poplatků.


S pravděpodobným předsedou vznikající vlády Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) už je prý domluven, že o tuto částku se posílí finance zdravotních pojišťoven a upraví se úhradová vyhláška, aby peníze získaly nemocnice. Němeček to řekl ČTK.

„Zrušení hospitalizačních poplatků je z mého pohledu velmi dobré, na druhé straně roční propad příjmu pro nemocnice bude dvě miliardy korun za situace, kdy jejich ekonomika je napjatá. Cítíme povinnost to řešit,“ řekl Němeček, který řídí ostravskou fakultní nemocnici. Připraví návrh, aby zdravotnictví dostalo peníze z rezerv státního rozpočtu, nejspíš formou zvýšení odvodů státu, v úvahu připadá i odkup pohledávek.

„Další záležitost je, aby prošlo bez otřesu pro ekonomiku poskytovatelů zrušení poplatků u lékaře a za recept, které se plánuje od ledna 2015. I zde je dohoda, že to bude kompenzovat zdravotní pojištění,“ uvedl Němeček. Peníze by mohly být z úspor, pokud se sníží DPH na léky. Vznikající kabinet má v plánu i pravidelnou valorizaci odvodů státu, protože má zůstat jen poplatek na pohotovosti.

K možnému slučování zdravotních pojišťoven Němeček uvedl, že to má být „přirozený evoluční proces“, jako výhodné vidí spojení pojišťoven vnitra a vojenské, nebude ale naléhat. Čistky ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) nechystá. Chce se seznámit s výsledky nového ředitele Zdeňka Kabátka a až pokud by odhalil závažné problémy, bude je řešit. „Já musím říct, že teď z pohledu poskytovatele, jako ředitel nemocnice, mám pocit, že za poslední rok se atmosféra ve VZP směrem k poskytovatelům velmi zlepšila,“ řekl ke spekulacím, že by měl být Kabátek odvolán.

Němeček rovněž uvedl, že chce převést pod ministerstvo národní referenční centrum spravované zdravotními pojišťovnami, aby stát měl kontrolu nad budováním systému plateb nemocnicím za diagnózu DRG. Rád by nastartoval systém využití informací o kvalitě onkologických, traumatologických a dalších center a chce ve spolupráci s pojišťovnami a odbornými společnostmi posílit preventivní programy, ať už jde o rizika onnkologická, kardiovaskulární a další.

Za velmi důležitou považuje komunikaci s kraji, které odpovídají za zřizování základní sítě nemocnic. Rád by všechny kraje jako ministr postupně navštívil. Nyní Němeček hodlá vytvořit silný tým spolupracovníků, s nimiž resort povede.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?