Němeček dá ve středu vládě materiál, jak zprůhlední finanční toky

16. 4. 2014 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Zveřejňování smluv zdravotních pojišťoven s nemocnicemi i ambulancemi, přístrojovou komisi na ministerstvu zdravotnictví či snížení provozních nákladů zdravotních pojišťoven navrhuje ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) v materiálu, který dá ve středu vládě.


Řekl to ČTK. Dvěma desítkami opatření chce dosáhnout toho, aby se finanční toky v resortu zprůhlednily. Požaduje to po něm ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Zdravotnictví spotřebuje za rok 290 miliard korun, část prý mizí v neprůhledných zakázkách, zbytečně drahé jsou údajně i léky. Zdravotní pojišťovny platí za stejnou péči různým zařízením různě, konkrétní příjmy a výdaje jednotlivých ordinací nikdo nezná.

„Některé konkrétní záležitosti jsme už stačili uvést v život, byla zřízena přístrojová komise, která tento týden poprvé zasedne, a Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) začala zveřejňovat smlouvy,“ připomněl ministr. Z dalších návrhů považuje za důležité například zveřejňování tzv. jednotkových cen, za které nakupují státní nemocnice zdravotnický materiál, léky a další komodity.

Smlouvy zveřejňuje zatím jen VZP, zaměstnanecké pojišťovny vyčkávají na souhlas nemocnic a ambulancí. Požádaly o něj, Sdružení ambulantních specialistů reagovalo, že svým členům souhlas nedoporučí. Zveřejnění smluv podle sdružení zprůhlednění finančních toků nepřinese.

Podle Němečka pojišťovny souhlas nepotřebují, vychází z právního názoru, že to nutné není. Státní nemocnice se zveřejněním dat souhlasí. Němeček nerozumí tomu, proč se zveřejnění dat brání ambulance. „Máme pravidlo, že když se čerpá z veřejných zdrojů, má veřejnost právo to vědět,“ připomněl.

Němeček v materiálu navrhuje také to, aby pojišťovny přestaly platit externím firmám za nábor pojištěnců. Na jeho výzvu podepsaly pojišťovny memorandum, že s agresivními nábory končí, některé ale pokračují dál. Němeček jim to hodlá zakázat zákonem.

Ministr plánuje také snížení přídělu na provoz pojišťoven, ušetřit tak chce přinejmenším miliardu. Snížením rezervního fondu na polovinu chce uvolnit do systému 600 milionů. Pojišťovny budou muset poskytovat veškerá data ministerstvům financí a zdravotnictví pro přípravu úhradové vyhlášky.

Pojišťovny by podle Němečkova plánu měly spolupracovat při revizní činnosti. V materiálu je i soustředění nákladné péče do center, koncepce následné a dlouhodobé lůžkové péče a domácí péče včetně paliativní, což uvolní akutní lůžka v nemocnicích. Ministr počítá s úhradovými aukcemi, rozvojem plateb za diagnózu DRG a systému interního hodnocení kvality.

Hodlá také průběžně vyhodnocovat platební schopnost jednotlivých státních nemocnic, hodnotit kvalitu jejich péče na základě porovnatelných ukazatelů, prosazovat centralizované nákupy a analýzy služeb, jež státní nemocnice nakupují u jiných firem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?