Němeček dal k připomínkám zrušení poplatků v ambulancích a za léky

15. 5. 2014 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) dal tento týden k připomínkám návrh novely rušící od ledna 2015 třicetikorunové regulační poplatky v ordinacích praktických lékařů, ambulantních specialistů a za recept. Řekl to novinářům.


Od ledna už neplatí pacienti v nemocnicích stokorunové hospitalizační poplatky, v druhé půli roku dostanou nemocnice kompenzace. Náhradu ztraceného příjmu požadují v případě zrušení poplatků také ambulance a lékárny.

„Návrh zákona jsme začátkem týdne prostřednictvím úřadu vlády poslali do meziresortního připomínkového řízení,“ uvedl ministr. Až novelu projedná vláda, dostanou ji zákonodárci. „Věřím, že návrh bude schválen tak, aby od ledna 2015 čeští pacienti už nemuseli platit regulační poplatky a zlepšila se pro ně dostupnost péče,“ shrnul ministr.

Pro kompenzaci zrušených nemocničních poplatků vláda schválila navýšení odvodů státu do zdravotního pojištění od července ze 787 Kč na 845 korun. Letos tak za půl roku zdravotnictví dostane navíc 2,1 miliardy, což půjde na kompenzace nemocnicím. Zákon uloží pojišťovnám navýšit denní platbu nemocnicím za lůžko o sto korun.

Ministr na dotaz ČTK potvrdil, že počítá v zákoně s kompenzacemi i pro ambulance a lékárny. „Jsem velmi rád, že minulý týden ve sněmovně v režimu prvního čtení byl schválen náš návrh zákona, který počítá s navýšením platby za státní pojištěnce s účinností od 1. července,“ připomněl.

Letos dostanou náhradu nemocnice z navýšení, jež dostane resort v druhé půli roku, příští rok bude z navýšených odvodů, celkem 4,2 miliardy, část opět pro nemocnice. „Podle našich propočtů by to mělo postačovat i na kompenzaci zrušených poplatků praktickým lékařům, ambulantním specialistům a těm lékárnám, které je opravdu vybíraly,“ řekl ministr.

Poplatky v nemocnicích zrušil Ústavní soud, vládní koalice slíbila také poplatky v ambulancích a za léky, zůstat mají jen devadesátikorunové poplatky za pohotovost.

Další zdroje do zdravotnictví by mohlo přinést chystané snížení DPH na léky z 15 na 10 procent, jak už se na tom shodla koalice.

Němeček chce příští rok přidat na péči jednu miliardu korun, kterou by vzal z rezerv Státního ústavu pro kontrolu léčiv, musí to udělat zákonem. Plánuje rovněž uspořit až miliardu tím, že zákonem omezí provozní fondy zdravotních pojišťoven a asi 600 milionů snížením jejich rezervních fondů. Peníze půjdou na úhradu péče.

Resort spotřebuje za rok 290 miliard korun, zhruba 220 miliard jde přes zdravotní pojišťovny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?