Němeček předloží vládě plán opatření pro rok 2017

27. 6. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Reformu vzdělávání lékařů a sester, růst výdělků zdravotníků či efektivnější řízení nemocnic obsahuje plán opatření pro rok 2017, který v pondělí předloží vládě ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dostal za úkol shrnout kroky, jež ministerstvo podnikne, nebo jejich plnění zahájí do konce volebního období současné vlády. Plán se týká tří oblastí - personální, efektivity a správy.


V personální oblasti chystá ministr opatření, kterými chce učinit zdravotnictví pro zdravotníky atraktivnější. Reforma postgraduálního vzdělávání lékařů sníží počty atestačních oborů, aby lékaři měli v nemocnicích širší využití, vzdělávání zpřehlední a zkrátí. Část vzdělávání se přesune do regionálních nemocnic. Teď se lékaři vzdělávají hlavně ve fakultních nemocnicích. Norma je už ve Sněmovně.

Reforma vzdělávání sester zkracuje jejich vzdělávání pro získání plných kompetencí ze sedmi let na pět, přičemž čtyři roky absolvuje sestra na střední zdravotnické škole a rok na vyšší odborné škole. Ruší se povinnost vysokoškolského vzdělání. Cílem je dostat víc vzdělaných sester „k lůžkům“.

Od ledna 2017 mají stoupnout tarifní složky platů ve státních nemocnicích o deset procent, analogicky mají stoupnout mzdy v akciových společnostech. Premiér podepíše s hejtmany memorandum, kterým kraje garantují, že navýšení peněz od zdravotních pojišťoven určené na růst platů opravdu půjde do platů. Vláda už schválila pro příští rok růst odvodů za děti, důchodce či nezaměstnané o 3,6 miliardy Kč. Spolu s očekávaným vyšším výběrem pojistného od zaměstnanců a firem částka pokryje slíbené desetiprocentní navýšení, mělo by být dost peněz i na platy a mzdy pro ty zdravotníky, kteří se do nemocnic vrátí.

V oblasti efektivity slibuje Němeček rozšíření centrálních nákupů, kdy nemocnice mohou získat výhodnější ceny. Ministr chce také zefektivnit řízení státních nemocnic za pomoci komplexního vyhodnocování ekonomiky a systematického měření a porovnávání vybraných ukazatelů jednotlivých zařízení.

V oblasti správy plánuje Němeček spravedlivé úhrady akutní lůžkové péče. Využije k tomu výsledků projektu DRG Restart (platba za diagnózu), podle něhož by nemocnice za stejnou léčbu dostaly zaplaceno stejně, což teď není. Podobně se bude věnovat ministerstvo seznamu zdravotních výkonů. Dlouhodobě se mluví o zvýšení ceny lékařské práce v tomto seznamu, což by přineslo víc peněz také soukromým ambulancím.

Strategie zahrnuje i snížení administrativní zátěže pro zdravotníky, prvním krokem bude revize ošetřovatelské dokumentace. V příštím roce Němeček plánuje také lepší financování zdravotních služeb, jež poskytují zařízení sociálních služeb.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?