Němeček představí úhradovou vyhlášku, jíž rozdělí 238,9 mld.

17. 12. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) dnes zveřejní, jak rozdělí úhradovou vyhláškou na příští rok celkem 238,9 miliardy korun, které plánují zdravotní pojišťovny vydat na zdravotní péči. Bude informovat také o chystaných změnách ve zdravotnictví v roce 2015, plnění programového prohlášení vlády a úsporách v resortu.


Úhrady podle úhradové vyhlášky na příští rok pokryjí i pětiprocentní navýšení tarifních platů ve státních nemocnicích a mezd v soukromých nemocnicích. V kompenzaci za zrušené poplatky dají pojišťovny nemocnicím 1,8 miliardy Kč, ambulancím 1,5 miliardy a lékárnám 700 milionů korun.

Úhradová vyhláška stanoví hodnoty bodu, jimiž jsou oceněny léčebné a preventivní výkony, určí výši úhrad zdravotnických služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění a vymezí regulační omezení pro rok 2015.

Více peněz mohou vydat zdravotní pojišťovny na péči proto, že stoupl výběr pojistného a další nárůst se očekává i v příštím roce. Pojišťovny také použijí na péči část peněz určených původně na vlastní provoz, konkrétně to má být 700 milionů korun. O 600 milionů by měly snížit rezervy a ty také dát na péči.

Cílem podle ministra je podpořit kvalitní a dostupnou akutní lůžkovou péči, následnou a dlouhodobou péči, lázně a ozdravovny a umožnit růst příjmů podle finančních schopností systému i ostatním poskytovatelům.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?