Němeček slíbil, že získá víc peněz na zdravotnický výzkum

28. 8. 2014 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) při oficiálním zahájení činnosti Agentury pro zdravotnický výzkum ČR přislíbil, že se pokusí získat více finančních prostředků pro agenturu i zdravotnický výzkum.


Nová instituce navazuje na činnost Interní grantové agentury Ministerstva zdravotnictví ČR (IGA), která už mnoho let hospodaří se stagnujícím rozpočtem a podporuje aplikovaný výzkum v biomedicíně.

Ministr uvedl, že bude výhodné mít agenturu jako organizační složku státu se silnějším postavením. Předtím byla pouze poradním odborným orgánem. „K tomu, aby splnila své poslání, bude důležité, aby ale bylo co rozdělovat,“ řekl Němeček. Chtěl by, aby nová agentura naplnila své poslání a podporovala zdravotnický vývoj, výzkum a inovace a pomohla českým pacientům prodloužit a zkvalitnit život.

Podle předsedy agentury Miroslava Rysky stát nenavýšil adekvátně peníze tak, jako dalším dvěma státním grantovým agenturám působícím ve výzkumu (Grantové a Technologické agentuře), ačkoli dosahovala výrazných výsledků například ve výzkumu cukrovky, kardiologie i onkologické péče.
„Pevně věřím, že ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví se nám podaří tento stagnující stav zvrátit,“ řekl Ryska na konferenci v Ústřední vojenské nemocnici. Na nedávné jednání na ministerstvu financí o zvýšení peněz na výzkum však zástupci agentury nebyli přizváni.

Agentura pro zdravotnický výzkum ČR navazuje na IGA, která byla první grantovou agenturou, jež vznikla po roce 1989 v České republice a mnoho let představovala jediný zásadní zdroj účelového financování aplikovaného zdravotnického výzkumu v Česku. Přesto podle Rysky od doby založení nedošlo k zásadnímu navýšení rozpočtu.

Na účelovou podporu, o níž se ucházejí výzkumné organizace fakultních nemocnic, lékařských fakult i výzkumných ústavů Akademie věd, jde zhruba miliarda korun ročně. „Abych nebyl jen kritický, nikdy nedošlo k zásadnímu snížení,“ konstatoval, „nicméně pravdou je, že výsledky projektů jsou naprosto srovnatelné s úrovní evropských publikací,“ dodal Ryska.

Původní agentura skončí až příští rok kvůli končícím projektům, nová soutěž se vyhlásila už v nové agentuře. Financování se nebude lišit od předchozí interní agentury, peníze získá na návrh vládní vědecké rady. Podle Rysky bude agentura usilovat, aby působila ve vládní radě jako stálý host.
Nové vedení agentury si od transformace agentury slibuje, že se například zkvalitní hodnocení projektů. „Abychom našli model, který v současné době reaguje na rozvoj medicíny, který je multioborový,“ poznamenal Ryska. Ze systému odborových komisí nově agentura přešla na systém panelů, které jsou multidisciplinární. Do budoucna by měla sloučit aplikovaný výzkum se základním.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?