Němeček varoval vážně nemocné před podvodnými léčiteli

30. 5. 2014 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) varoval vážně nemocné pacienty před podvodníky, kteří je odrazují od lékařské péče, slibují zázračné vyléčení a vydělávají na jejich neštěstí. Kdo se s takovým případem setká, může to ohlásit na sarlatani@mzcr.cz.


Ministerští právníci hledají možnost úprav zákonů a analyzují, jak tyto případy řeší v okolních zemích, uvedl ministr v prohlášení pro média.

Právě z médií se prý dozvídá o praktikách různých léčitelů a považuje tyto signály za mimořádně závažné. Jednání podobných šarlatánů, kteří zneužívají neštěstí a zoufalství vážně nemocných lidí a podvodně na nich vydělávají, je podle ministra daleko za hranicí hyenismu.

Jako lékař se setkal s pacienty, kteří propadli zoufalství a beznaději kvůli závažnosti svého onemocnění a blížícímu se konci života. Tito lidé jsou podle něj pro podobné podvodníky snadnými terči, protože každý člověk udělá pro záchranu svého života cokoli.

„Je mou povinností co nejdůrazněji varovat před lidmi, kteří vážně nemocné pacienty odrazují od lékařské péče. Mohou je tím bezprostředně ohrozit na životě. Proto vyzývám k obezřetnosti, jak těžce nemocné, tak jejich nejbližší okolí,“ uvedl ministr s tím, že s pomocí právníků chce co nejrychleji zajistit, aby se podobným excesům podařilo předcházet.

Neověřené metody v léčbě rakoviny odmítla v prohlášení z února 2012 vědecká rada České lékařské komory. Hlavní riziko těchto přístupů vidí v tom, že nemocný, který přistoupí na alternativní léčbu, může promeškat vhodný okamžik k zahájení účinné standardní protinádorové léčby.

Zhoubná nemoc se přes zdánlivé zlepšení dál zhoršuje a šance na úspěšné léčení, nebo i vyléčení, klesá. I když se pak nemocný svěří do péče odborníka, je léčba pokročilého onemocnění obtížná, nákladná a často i málo úspěšná. Bývá také častěji provázena nežádoucími účinky, které zhorší kvalitu života nemocného.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?