Němeček vede osm let ostravskou nemocnici, rád se dohodne

7. 1. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vizitka senátora Svatopluka Němečka (41; ČSSD), pravděpodobného kandidáta na ministra zdravotnictví.


* Datum a místo narození: 23. února 1972, Bohumín

* Vzdělání: vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci (1996); má titul MBA z Brno International Business School (2005)

* Současná funkce: ředitel Fakultní nemocnice Ostrava (FNO; od července 2005), zastupitel Moravskoslezského kraje (od 2012); zastupitel Bohumína (od 1994)

* Kariéra: od roku 1996 pracoval jako internista v nemocnici v Bohumíně, pak působil jako okresní zdravotní rada v Karviné (2000-2002), v letech 2002 až 2005 byl ředitelem bohumínské nemocnice, poté vyhrál konkurz na ředitele FNO

* Působení v politice: v polovině 90. let byl členem Strany zelených, za niž byl v roce 1994 poprvé zvolen do zastupitelstva Bohumína; v roce 1998 už kandidoval jako člen ČSSD, za kterou v letech 2006 až 2010 působil jako radní; od dubna 2013 je stínovým ministrem zdravotnictví

* Rodina: ženatý, jeho manželkou je známá primářka ostravského popáleninového centra Zdenka Němečková Crkvenjaš; má dvě děti

* Ostatní:

- V minulosti neodmítal spoluúčast pacientů na léčbě, zejména co se týká poplatku za takzvané hotelové služby v nemocnici. Bývá také v nadsázce označován za „nejpravicovějšího sociálního demokrata“. Naopak odmítal nadstandardy, jež byly zavedeny za ministra Leoše Hegra (TOP 09) a které v červenci 2013 zrušil Ústavní soud. Podle médií patřil Němeček v rámci sociální demokracie spíše do tábora Michala Haška.

- Během akce Děkujeme, odcházíme, kterou od poloviny roku 2010 spustily lékařské obory, byla Němečkem vedená nemocnice jediným fakultním zařízením, kde lékaři nepodávali výpovědi. „Tohle je v podstatě nelegální stávka… Mám spíš pocit, že prohráli úplně všichni. Už to zašlo příliš daleko, vzduchem lítají strašně silné výrazy a jediný efekt bude ten, že se těžce sníží pověst lékařů,“ řekl o odborářském protestu.

- „Pro mě byl hlavní problém v tom, že se zdravotnictví stalo bojištěm, kde hlavní strany předváděly před svými voliči, jak hájí jejich zájmy, a nedalo se na ničem domluvit. Přece musí existovat nějaká základní shoda, ať vládne ODS, nebo ČSSD,“ pospal o svůj přístup ke zdravotnictví v roce 2011.

- Podle médií FNO za Němečkova vedení nakoupila některé přístroje za nápadně nevýhodných podmínek.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?