Němeček vyhlásí dotační program pro podporu odlehlých praxí

6. 4. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) vyhlásí dnes dotační program pro podporu vzniku praxí praktického lékaře a lékaře pro děti a dorost v místech, kde je zajištění těchto služeb nedostatečné.


V půli února oznámil, že lékaři v odlehlých oblastech by mohli na vybavení ordinace čerpat od ministerstva až 250.000 korun, stejnou částku by mohli získat na plat sestry. Celkem je ministerstvo připraveno dát pět milionů korun.

Podpora se týká hlavně praxí v příhraničních a horských oblastech, kde je lékařů nedostatek. Získat ji mohou tam, kde alespoň jednou bylo vypsáno neúspěšně výběrové řízení.

Na podporu praxí v okrajových oblastech je už v letošní úhradové vyhlášce navýšení úhrad až o 30 procent, pokud tam dvakrát bylo neúspěšné výběrové řízení. Zdravotní pojišťovny by měly nabízet smlouvy především v regionech, kde jsou další lékaři potřeba.

Praktičtí lékaři mají od zdravotní pojišťovny placený paušál za každého pacienta a k tomu úhrady za jednotlivé výkony. Průměrná ordinace lékaře pro dospělé od pojišťoven za rok získá kolem dvou milionů korun, uvedená bonifikace tak znamená zvýšení příjmu o 600.000 korun ročně. U praktických lékařů pro děti a dorost by měla bonifikace činit asi 550.000 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?