Němeček vypsal konkurzy na ředitele čtyř velkých zařízení

17. 6. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) vypsal konkurz na ředitele Nemocnice Na Homolce a Koordinačního střediska transplantací (KST) v Praze, brněnského Masarykova onkologického ústavu (MOÚ) a Fakultní nemocnice Plzeň. Uchazeči mají poslat přihlášku do 4. července.


Informace je na webu ministerstva.

Podle dostupných informací nejde o počátek celkové výměny ředitelů přímo řízených organizací, chystané změny mají individuální důvody.

Ve vedení MOÚ se výměna očekává, dosavadní ředitel profesor Jiří Vorlíček oznámil, že chce na podzim skončit kvůli věku. Ministra proto vyzval k vypsání výběrového řízení na svého nástupce, který po něm převezme vedení jediného a největšího specializovaného onkologického centra s celorepublikovou působností. Podobně požádala ministra o vypsání konkurzu na svého nástupce ředitelka Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslava Kunová. Chce v červnu nebo červenci kvůli svému věku skončit.

K vypsání konkurzu na místo ředitele vyzval ministra i šéf Homolky Michal Šetlík. Žádá ho o znovupotvrzení mandátu k výkonu funkce ředitele vzhledem k tomu, že se prý v posledních měsících stal on osobně i současné vedení nemocnice terčem mediálních útoků a šíření lží a polopravd o nemocnici, které mohou podle něj bezdůvodně vzbuzovat ve veřejnosti pochyby o řízení a hospodaření nemocnice. Homolka je unikátní Leksellovým gama nožem, původně pořízeným z celonárodní sbírky. V nemocnici je centrum pozitronové emisní tomografie, které bylo dlouhá léta jediným pracovištěm svého druhu v ČR.

V nemocnici letos v dubnu zasahovala protikorupční policie, detektivové odnesli smlouvy na pronájem skladů na léky a zdravotnický materiál. Policie prověřuje, zda vedení neuzavřelo nevýhodné smlouvy s některými dodavateli. Loni v červnu se protikorupční policie zajímala o pronájem skladů firmě KTH (dříve Alseda. Podle Nadačního fondu proti korupci nemocnice na těchto smlouvách údajně ročně tratila kolem sta milionů korun. Šetlík pak sdělil, že kontroverzní smlouvy uzavřené předchozím vedením byly už dříve vypovězeny. Ministerstvo zdravotnictví vyslalo do nemocnice opakované kontroly, média zveřejnila o nemocnici řadu podezření.

„Tyto tlaky, včetně nestandardního počtu provedených kontrol, jen v roce 2013 jich bylo 40, neustále zesilují a velmi ztěžují řízení nemocnice,“ uvedl Šetlík ve vyjádření, jež poskytl ČTK. Ministrovi svůj požadavek sdělil 2. června, bezprostředně po skončeném mezinárodním auditu kvality JCI. Šetlík uvedl, že i ve zhoršující se situaci českého zdravotnictví je Homolka jako jedno z mála zdravotnických zařízení v ČR zisková a jako ekonomicky stabilní poskytuje dlouhodobě špičkovou medicínu.

Středisko transplantací, které se zabývá koordinačními a metodickými činnostmi v systému transplantačních center v ČR, řídí Pavel Březovský. Do počátku února byl také ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ministr byl s jeho prací v ústavu ale nespokojen, ústav nestíhal provádět potřebné přehodnocování cen léků a jejich úhrad ze zdravotního pojištění. Březovského nástupce Zdeněk Blahuta správní řízení o cenách a úhradách urychlil, letos to přinese resortu úsporu za léky ve výši jedné miliardy korun, uspořené peníze půjdou na úhradu péče ve specializovaných centrech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?