Němeček vypsal letošní Cenu Makropulos za práci pro seniory

14. 8. 2015 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) vypsal udělení Ceny Makropulos za práci pro seniory za letošní rok. Předá ji 1. října v Národním divadle při příležitosti Mezinárodního dne seniorů. Cena je nazvána podle divadelní hry Karla Čapka, která domýšlí odvěkou lidskou touhu po nekončícím životě.


Poselství hry lze chápat i tak, že nestačí jen přidat léta životu, ale přemýšlet i o kvalitě přidaných let.
Informaci jsou na ministerském webu. Návrhy lze zasílat do 9. září na odbor zdravotně sociálních služeb ministerstva zdravotnictví.

„V posledních desetiletích se v Česku prodlužuje střední délka života, což vede k rozsáhlým demografickým změnám. Přibývá zejména lidí, kteří se díky zkvalitnění zdravotních služeb, dostupnosti moderních léků a léčebných postupů dožívají vyššího věku, než bylo možné v minulosti,“ uvedlo.
Cena Makropulos ohodnocuje mimořádné a v praxi osvědčené projekty, které řeší zdravotní a zdravotně sociální služby seniorů. Podle ministerstva má ocenění pomáhat bořit mýty a stereotypy v přístupu ke stáří.

Cena může být udělena obci, městu či nestátní neziskové organizaci, spolku či obecně prospěšné společnosti. Není určena pro fyzické osoby.

První Cenu Makropulos získalo v roce 2005 sdružení Život 90 za projekt tísňové péče Areion. Loni ji obdržely Prachatice za systematické zlepšování kvality života tamních seniorů, na němž spolupracují s nestátními organizacemi, školskými zařízeními i církvemi. Ministerstvo ocenilo zejména to, že se nejedná o izolované projekty zaměřené pouze na seniory. Do vytváření dobrých mezigeneračních vztahů a přátelské atmosféry jsou zapojeni i mladí lidé, dobrovolníci či žáci škol, včetně samotných seniorů prostřednictvím nejrůznějších programů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?