Německá organizace pro eutanazii se přesunuje do Švýcarska

17. 9. 2012 7:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Německá organizace pomáhající smrtelně nemocným lidem spáchat sebevraždu otevřela kancelář ve Švýcarsku pro případ, že by byla v Německu zakázána. Šéf Sterbehilfe Deutschland Roger Kusch o víkendu řekl agentuře AP, že navrhované změny v zákonech by mohly vést k tomu, že činnost organizace by mohla být v Německu ilegální. Otevřením kanceláře v Curychu bude moci skupina pokračovat ve své aktivitě ze země, kde je eutanazie legální.


V Německu stejně jako v necelé desítce dalších zemí nyní zákony připouštějí takzvanou pasivní eutanazii, tedy zastavení péče zaměřené na umělé prodloužení života.

Podle nedávných návrhů novely německé právní úpravy by bylo ilegální, aby jednotlivé skupiny dostávaly peníze, včetně členských příspěvků, od lidí, kterým pomáhají spáchat sebevraždu.

Aktivní asistovanou sebevraždu smrtelně nemocného pacienta zatím umožňuje jen malé množství zemí - Nizozemsko, Belgie, Lucembursko; zákonem povolená je i v některých státech USA. Jedinou zemí, kde ji mohou provádět nejen lékaři, je Švýcarsko, kam kvůli dobrovolnému odchodu ze života míří i mnoho nevyléčitelně nemocných cizinců.

Návrh z dílny německé ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusserové-Schnarrenbergerové z liberální FDP počítá s trestem až tří let vězení pro poskytovatele komerční eutanazie. Pomoc s dobrovolným odchodem ze života ze strany rodinných příslušníků a jiných velmi blízkých osob by ale zůstala beztrestná.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?