Německá společnost chce v polském pohraničí postavit nemocnici

14. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Největší německý řetězec soukromých nemocnic, společnost Rhon-Klinikum chce své další zdravotnické zařízení postavit v Polsku. Nová klinika by měla vyrůst ve městě Świnoujście, které leží přímo na polsko-německé hranici u Baltského moře...


VARŠAVA -

„Starosta města o tom jedná se zástupci německé firmy,“ napsal dnešní list Kurier Szczecinski. Firma Rhon-Klinikum již provozuje 30 nemocnic v Německu.

Kromě zdravotního zařízení v polsko-německém pohraničí podle deníku uvažuje také o další nemocnici v severopolském Koszalině.

„V nemocnici, která případně vznikne v našem městě, by se mohli léčit lidé z Německa, ale i z Polska,“ prozradil mluvčí radnice.

Pro Němce je i po rozšíření Evropské unie v Polsku stále levněji. Proto sem také často přijíždění na nákupy a zajímají se rovněž o zdejší nemovitosti.

Práce polských lékařů je přitom v sousedním Německu hodnocena velmi dobře. Také proto nachází řada polských odborníků uplatnění v německých nemocnicích.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví opustilo Polsko za posledních deset let asi 16 tisíc lékařů. Nyní, po vstupu země do EU a otevření hranic, se čeká druhá vlna odchodů. V západních státech si totiž polští lékaři mohou vydělat mnohonásobně více peněz.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?