Německé gynekoložky dostaly za porušení zákona o potratech pokutu

19. 6. 2019 7:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokutu 2000 eur (51.000 korun) uložil německý soud každé ze dvou gynekoložek, které uznal vinnými z porušení zákona o reklamě na potraty. Informovala o tom agentura DPA. Proces v Berlíně byl první od konce února, kdy německý parlament schválil po ostrém sporu ve vládě novelu paragrafu trestního zákoníku, která se týká mimo jiné informování o umělém přerušení těhotenství.


Před letošní změnou paragrafu 219a o reklamě na potraty hrozil v Německu lékařům trest i za to, že informují o tom, že potraty provádějí. Nyní sice mohou na svých internetových stránkách uvádět, že se u nich lze umělému přerušení těhotenství podrobit, nadále ale nesmějí zveřejnit jakékoli podrobnosti. Zakázaná zůstala i reklama na potraty.

Šestapadesátiletá gynekoložka Bettina Gaberová a její o čtyři roky mladší kolegyně Verena Weyerová dostaly u berlínského soudu pokutu každá 2000 eur. Státní zastupitelství žádalo, aby soud nařídil každé zaplatit 7500 eur (192.000 korun).

Na internetových stránkách společné praxe ženských lékařek stálo, že k výkonům, které jedna z nich poskytuje, patří i "umělé přerušení těhotenství bez narkózy pomocí léků". Právě tím porušily podle soudu gynekoložky zákon, jenž zakazuje poskytovat podrobnější informace o potratech včetně metody, jakou se provádí. O bližší informace musejí ženy žádat oficiální poradny.

Lékařky na místě oznámily, že se hodlají proti rozsudku odvolat. Připraveny jsou svůj případ dovést až k ústavnímu soudu. Jejich obhájce zákon, který zakazuje poskytovat informace o způsobu provedení potratu, označil za "bláznivý". "Věcná informace přece nemůže být trestná," uvedl.

Umělé přerušení těhotenství je v Německu sice zakázané, ale za určitých podmínek zůstává beztrestné. Například když se žena před zákrokem poradí, nechá si tři dny na rozmyšlení a potrat se uskuteční do 12. týdne těhotenství.

Debata o paragrafu 219a vyvolala na počátku tohoto roku spor ve vládě kancléřky Angely Merkelové. Zatímco konzervativní unie CDU/CSU nechtěla ustanovení nijak měnit, sociální demokracie (SPD) chtěla paragraf o "reklamě na přerušení těhotenství" zcela zrušit. V tom SPD podporovala i levicová opozice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?