Německo má třetí laboratoř pro výzkum vysoce nakažlivých nemocí

4. 2. 2015 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Berlínský Institut Roberta Kocha zahájil provoz nové vysoce zabezpečené laboratoře, která umožní výzkum mimořádně nakažlivých chorob, například eboly. Je to třetí zařízení v Německu, které splňuje bezpečnostní podmínky pro zkoumání nejnebezpečnějších lidských nemocí.


Nová laboratoř umožní bezpečně studovat vzorky u pacientů, u nichž je podezření na onemocnění vysoce nakažlivou nemocí, a umožní lékařům rychleji rozhodnout o karanténních opatřeních. Šíření virů z laboratoře by měly zabránit vzduchotěsné jednotky, které mají oddělené zásobování vodou a elektřinou.

Německo dosud provozovalo obdobná zařízení v Hamburku a v Marburgu. Laboratoř v Institutu Roberta Kocha ale je první takové zařízení ve státem zřízené instituci. Institut Roberta Kocha také slouží jako ústřední orgán pro ochranu obyvatelstva před infekčními onemocněními a nová laboratoř by měla zajistit, že bude poskytovat služby i v případě výskytu nejnebezpečnějších chorob.

Stavba budovy, v níž je nová laboratoř umístěná, začala v roce 2010. Vzhledem k nákladným opatřením na její zabezpečení stála celá stavba 170 milionů eur (4,7 miliardy korun), financována byla z německého rozpočtu.

Epidemie eboly vypukla loni v západní Africe. Podle Světové zdravotnické organizace se virem nakazilo více než 22.000 lidí a na 9000 jich zemřelo. Nemoc vyvolala paniku i v Evropě, v Německu se objevilo několik případů podezření na ebolu, ale žádný z nich se nepotvrdil. V zemi se také léčili tři pacienti převezení z Afriky, jeden z nich na nemoc zemřel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?