Německo zruší polovinu objednávky vakcíny proti prasečí chřipce

8. 1. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Německo chce podobně jako Francie zrušit polovinu objednané očkovací látky proti takzvané prasečí chřipce. Mělo by jít o 25 milionů dávek vakcíny od farmaceutické firmy GlaxoSmithKline (GSK), která tak podle agentury Reuters pravděpodobně přijde o část zisků.


Německo zahájilo očkování proti viru typu A(H1N1) 26. října. Celkem Berlín objednal 50 milionů vakcín, které měly být dodány v několika fázích do jara tohoto roku.

Vlády jednotlivých spolkových zemí původně předpokládaly, že k získání odolnosti vůči viru jsou u každého člověka nezbytné dvě vakcinace, ale lékaři nyní tvrdí, že postačí jedna. Tím se v Německu nahromadil značný přebytek antivirotika.

„S polovinou objednaných vakcín máme v souladu s posledním doporučením dost očkovací látky k ochránění 30 procent obyvatelstva před prasečí chřipkou,“ citovala agentura Reuters ministryni zdravotnictví severoněmecké spolkové země Dolní Sasko Mechthild Rossovou-Luttmannovou.

Ta dnes na tiskové konferenci řekla, že spolkové země spoléhají na dobrou vůli dodavatele vakcíny. Dolnosaské ministerstvo uvedlo, že výrobní náklady 50 milionů vakcín obnáší 416,5 milionu eur (zhruba 11 miliard korun).

Spolkové země údajně hodlají prodat přebytky vakcín jiným státům. Zájem projevila například Ukrajina, která byla epidemií prasečí chřipky zasažena obzvlášť silně.

Počátkem tohoto týdne zrušila polovinu objednané vakcíny Francie po kritice, že objednala příliš mnoho dávek. Zrušena byla objednávka 32 milionů dávek u firmy GSK, 11 u Sanofi-Pasteur a sedm u Novartis.

Česká republika se naopak vakcín proti prasečí chřipce zbavovat nehodlá. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň tento týden ČTK řekl, že stát byl v nákupu hospodárný. V srpnu objednal milion dávek vakcín proti prasečí chřipce za 220 milionů korun. Očkována může být zhruba desetina českého obyvatelstva.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?