Německý lékař dostal 21 tisíc eur pokutu za předpis zbytečných léků

18. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékař v německém Kaiserslauternu byl ve čtvrtek odsouzen k pokutě 21 tisíc eur za to, že pacientovi předepsal třikrát více léků, než jeho choroba vyžadovala. Pacient byl naproti tomu odsouzen k 18 měsícům s podmínkou za navádění k porušení zákona...


BERLÍN - Lékař v německém Kaiserslauternu byl ve čtvrtek odsouzen k pokutě 21 tisíc eur (zhruba 680 tisíc Kč) za to, že pacientovi předepsal třikrát více léků, než jeho choroba vyžadovala. Pacient byl odsouzen k 18 měsícům s podmínkou za „navádění k porušení zákona“.

Lékař v letech 1997 až 1998 ustoupil šestnáctkrát naléhání pacienta, který chtěl mít doma nepřiměřenou zásobu drahého léku, a pokaždé mu jej předepsal mnohem větší množství, než bylo třeba.

Tím 47letý internista podle závěru soudu způsobil zdravotní pojišťovně škodu 305 tisíc marek (tedy 152 tisíc eur, asi pět milionů Kč) a byl potrestán pokutou; 44letý pacient byl za intenzivní navádění potrestán podmínkou.

Podle paragrafu 266 německého trestního zákoníku je lékař povinen respektovat při výkonu svého povolání i zájmy pojišťoven a předepisovat léky jen přesně v míře potřeby.

Zákon začal být přísněji uplatňován poté, co německé zdravotní pojištění spadlo do schodku, který stále vzrůstá a v současnosti dosahuje již asi tří miliard eur (asi 99 miliard Kč).

Od začátku letošního roku vstoupila proto v platnost reforma zdravotnictví, která má do tří let ušetřit 23 miliardy eur. Její součástí je i zavedení poplatku deseti eur čtvrtletně za návštěvy u lékaře. Dosud Němci neplatili nic, což zůstává v platnosti jen pro ty, kteří lékaře nenavštěvují.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?