Německým nemocnicím hrozí nouzový stav?

6. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Německu hrozí dramatický nedostatek lékařů. Řada nemocnic není schopna obsadit volná místa," napsal sobotní deník Süddeutsche Zeitung. Podle údajů svazu nemocnic zůstává letos neobsazených 3100 míst lékařů a 2600 míst ošetřovatelských...


„Německu hrozí dramatický nedostatek lékařů. Řada nemocnic není schopna obsadit volná místa,“ napsal sobotní deník Süddeutsche Zeitung.

Prezident Německého svazu nemocnic Burghard Rocke říká, že situace je stále prekérnější. Podle aktuálního průzkumu agentury Kienbaum Executive Consultants obsadit volná místa už není schopna každá druhá nemocnice, v nových spolkových zemích dokonce 76 procent. Celkově podle údajů svazu nemocnic zůstává letos neobsazených 3100 míst lékařů a 2600 míst ošetřovatelských.

Prezident lékařské komory Jörg-Dietrich Hoppe varuje v deníku, že je tak „naprogramován nouzový stav v poskytování péče“, personální mizérie nutně dopadne také na pacienty. Lze prý očekávat zkrácení doby léčení, četným oddělením a dokonce celým nemocnicím hrozí zrušení. První případy už nastaly v zemích bývalé NDR. „Podle studie Německého nemocničního institutu plánuje třetina klinik zavedení čekacích seznamů,“ píše SdZ. Rocke v deníku poznamenává, že personální mezera bude možná moci být překlenuta už jen lékaři ze zahraničí.

„Hlavním problémem klinik je vystěhovávání lékařů do ciziny a jejich přechod k jiným povoláním,“ pokračuje list. „Už jenom každý druhý absolvent medicíny pracuje po skončení školy jako lékař.“ Středisko pro management nemocnic vidí příčinu ve špatných pracovních podmínkách na klinikách. Těžko zvládnutelné penzum práce, špatné možnosti výdělku, málo finanční motivace a strnulé hierarchie odrazují personál, varuje ředitel střediska. Třicetihodinové směny jsou na den ním pořádku. Nemocniční lékaři před sebou valí podle informací svazu klinických lékařů 25 miliónů hodin přesčasů ročně - bez zaplacení či nároku na náhradní volno. Ročně tak nemocnice uspoří půl miliardy eur.

Šéf svazu nemocničních lékařů Ulrich Montgomery žádá na vládě cílená opatření. Jednu ze základních příčin dlouhých služeb vidí svaz v německém zákoníku práce. Podle něj jsou pohotovostní služby v nemocnicích částečně hodnoceny jako doba klidu. To odporuje pracovní linii EU, kritizuje v SdZ Montgomery. Evropský soudní dvůr už v říjnu 2000 rozhodl, že pohotovost musí být započítána do pracovní doby. Svaz lékařů žádá zapracovat tyto závěry ještě do nyní diskutované reformy zdravotnictví.

Aby se linie dodržela, muselo by být zaměstnáno na 15 000 nových lékařů, což by odhadem stálo miliardu eur. Protože takovou sumu nemocnice nemohou zaplatit a ani tolik lékařů není okamžitě k dispozici, navrhuje Montgomery stupňovaný model - zvyšovat po tři roky stavy o 5000 míst.

Personální náklady představují 70 procent všech nákladů německých nemocnic.

„Podle názoru expertů by pomohla také reforma vzdělávání lékařů,“ uzavírá SdZ. „Tak prezident komory Hoppe požaduje zkrácení doby k aprobaci a zúžení učebních oborů, aby se lékařské povolání stalo opět atraktivnějším. Na příští rok plánované zrušení špatně placeného roku praktikování jako lékař na klinice označil Hoppe za krok správným směrem - lékaři po absolvování školy tak budou zaměstnáváni za rozumné platy.“

(nmk), Českobudějovické listy, 5.8.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?