Němečtí lékaři pomáhají uprchlíkům

27. 10. 2015 10:38
přidejte názor
Autor: Redakce

Poté, co si berlínská pobočka německé lékařské komory povšimla „prekérních“ zdravotních problémů uprchlíků, kteří se sice již dostali do SRN, ale dosud neměli či nemají vyřízenou žádost o azyl, projevila se mezi berlínskými lékaři mimořádná ochota zapojit se do pomoci.




Konstatuje to prezident berlínské komory Günther Jonitz. Jménem vedení profesní organizace poděkoval více než 800 lékařům, kteří nabídli své služby zemskému úřadu pro zdravotnictví a sociální péči. Lékaři, ale i celá zdravotnická zařízení (např. Moabit, Charité či Vivantes) podle prezidenta Jonitze prokázali nesmírnou pohotovost a mimo jiné upozornili na nezbytnost zajistit migrantům léky. „Berlín má obrovský humanitární potenciál,“ konstatuje Günther Jonitz s tím, že vedle lékařů oceňuje rovněž pomoc občanů a různých institucí.
Komora uvádí, že pokud uprchlíci vyhoví podmínkám předpisů k azylu, získají průkaz (vydává se vždy na čtvrtletí) a s ním budou moci běžně navštěvovat zdravotnická zařízení. Pak bude péče standardně hrazena na základě vykázaných výkonů. Komora nabídla vlastní soubor návrhů různých opatření ke zlepšení situace migrantů a konstatuje, že zemský úřad by měl iniciativy aktuální pomoci dále profesionalizovat a adekvátně koordinovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?