Nemoc se lidem opět prodraží

20. 7. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda chystá další útok na peněženky lidí. Navrhuje totiž zvýšit spoluúčast pacientů ze současných 17,5 procenta na 22 do roku 2014. Míní tím napumpovat do zdravotnictví další peníze.


„Zapojení většího objemu soukromých zdrojů jako dalších zdrojů, které přichází do zdravotnictví vedle veřejných zdrojů, je krok, kterému se nelze vyhnout,“ uvedl včera premiér Petr Nečas (ODS).

Trest pro pacienty

Podle něho se spoluúčast v posledním desetiletí stále zvyšuje stejným tempem bez ohledu na politickou orientaci českých vlád. V letech 2002 až 2007 tak narostla z 9,5 na zhruba 13,5 procenta. Mezi roky 2007 a 2010 se pak stejným tempem zvýšila na asi 17,5 procenta. V roce 2014 by už měla být ve výši 22 procent.

„Je to vzkaz veřejnosti: Budeme trestat nemocné lidi,“ rozhořčuje se prezident Svazu pacientů Luboš Olejár, podle něhož tak vláda vytáhne z peněženek pacientů asi 18 až 19 miliard korun. „Teď se bude hledat způsob, jak to z lidí vytáhnout,“ doplnil.

Šéf vlády ovšem namítá, že na české zdravotnictví má závažný dopad demografický vývoj a trend dlouhověkosti. „To se týká i nároků na veřejné finance,“ upřesnil.

I přes zvýšení spoluúčasti na 22 procent bude podle Nečase hluboko pod úrovní, na které se pohybují sousední země. Například v Maďarsku nebo Polsku představuje okolo 30 procent, na Slovensku dokonce 33 procent. Slovenská lékařská komora ale upozornila, že Slováci si na zdravotní péči připlácejí nejvíce ze všech zemí Evropské unie. Zvýšení spoluúčasti ovšem není jedinou novinkou, která by měla postihnout české zdravotnictví.

Některé z nich by dokonce mohly pacienty potěšit. Třeba doporučení Národní ekonomické rady vlády, aby chroničtí pacienti neplatili regulační poplatky. Tedy jen za předpokladu, že vstoupí do zvláštního programu a zavážou se ho plnit.

„Nemá smysl zatěžovat chronicky nemocného, který čerpá hodně péče,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Podle šéfa vládních expertů Miroslava Zámečníka dokonce hrozí, že když chronicky nemocní musejí platit, odkládají návštěvu u lékaře do té doby, než se jejich stav zhorší natolik, že jejich léčba pak stojí pojišťovny více.

Chronici zdarma

I když toto opatření by mohlo znít jako dobrá zpráva, šéf Svazu pacientů Olejár na něj stále hledí podezřívavě. „Odpuštění regulačních poplatků chronicky nemocným zní pozitivněji. Ale bude záležet na tom, kdo do této skupiny bude spadat, aby to nakonec nebyla jen část chronicky nemocných, třeba jenom lidé se ZTP,“ obává se Olejár.

Národní ekonomická rada vlády včera navrhla také další opatření, která by měla české zdravotnictví zefektivnit. Experti proto doporučují, aby pacienti měli například možnost vybírat z alternativních zdravotních plánů pojišťoven a lékaři by měli předepisovat pouze ty léky, u nichž bude na elektronických aukcích nejnižší cena.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?