Nemocné s nespecifickými střevními záněty budou léčit v Turnově

2. 7. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Speciální oddělení pro léčbu pacientů s nespecifickými střevními záněty vznikne v Panochově nemocnici v Turnově. Bude jediné svého druhu v Libereckém kraji, nahradí dosavadní neúplné centrum, které je v Liberci.


Vybudování centra komplexní diagnostiky a terapie idiopatických střevních zánětů bude stát deset až 15 milionů korun a v provozu by mohlo být od ledna příštího roku. Novinářům to řekl Luděk Nečesaný, generální ředitel Krajské nemocnice Liberec, jejíž součástí je turnovská nemocnice od letošního ledna.

V Liberecké nemocnici funguje centrum pro pacienty s nespecifickými střevními záněty od roku 2004. Lékaři mají v péči asi tisíc pacientů, nejčastěji jim je mezi 20 až 30 lety. „Pracujeme v malých stísněných prostorech, které nám kapacitně nestačí,“ uvedla gastroenteroložka liberecké nemocnice Lenka Nedbalová.

Nevýhodou Liberce také je, že nabízí jen biologickou léčbu a na specializované chirurgické zákroky posílá pacienty mimo kraj. V průměru jde o 70 lidí ročně. V Turnově by měli být schopni provádět i tyto zákroky, chirurgy by měli vyškolit odborníci z nemocnice v Hořovicích a pražské Fakultní nemocnice na Vinohradech. V novém centru budou pracovat čtyři gastroenterologové pro dospělé a jeden pro děti.

Léčba pacientů s nespecifickými střevními záněty je velmi náročná, obtížné je už pouhé zjištění choroby. „Každý pacient je originalita. Veškerá léčba je u každého pacienta speciálně šitá na míru, jak konzervativní, to znamená léková i biologická, tak i chirurgická,“ uvedla Nedbalová. K biologické léčbě se podle ní přistupuje po vyčerpání veškeré konvenční terapie.

Nedbalová vyšetří týdně v průměru dva až čtyři nové pacienty, u nichž se zvažuje použití biologické léčby. Zhruba pětina z nich ji pak skutečně podstoupí. Biologická léčba jednoho pacienta stojí ročně zhruba 300.000 korun, v Liberci ji v současnosti podstupuje 145 pacientů. Používá se například u Crohnovy choroby nebo ulcerózní kolitidy, což je onemocnění tlustého střeva.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?