Nemocní chválí, lékaři se zlobí

8. 10. 2014 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtyřiapadesátiletá paní Božena z Olomouce vycházela z ordinace gynekologa v poliklinice u olomoucké tržnice nedlouho poté, co poslanci rozhodli o zrušení třicetikorunových poplatků u lékaře a za recept v lékárně. Tentokrát ještě zaplatila dvakrát třicet korun. Napříště je z peněženky vytahovat nebude. Zpráva z Poslanecké sněmovny jí udělala radost.


Žena vydělává něco přes devět tisíc a manžel pobírá invalidní důchod. Oproti tomu v ordinacích a nemocnicích za nedávné rozhodnutí poslanců rádi nejsou. Lůžková zařízení, která už přišla o peníze z poplatku za hospitalizaci, počítají další propad v příjmech na miliony korun.

„Letos jsem byla na dvou operacích a prodělala zápal plic. Poplatky mě stály určitě několik stovek korun,“ počítala čtyřiapadesátiletá Olomoučanka, když opouštěla lékaře a s receptem mířila do lékárny. „Pokud bych měla aspoň patnáct tisíc, bude mi to jedno, ale vydělávám něco málo přes devět čistého a jen za bydlení dám sedm tisíc. Manžel bere invalidní důchod, ale bez jeho příjmu nevím, z čeho bychom žili. Zrušení poplatků nám pomůže,“ svěřila se paní Božena. Celé jméno si nepřála zveřejnit. „Nechci, ať mi někdo nadává, že si stěžuji. Bohužel počítáme každou korunu,“ dodala.

Poplatky u lékaře a za recept v lékárně zmizí od nového roku. Pacient bude muset vytáhnout peněženku jen na pohotovosti v případě, že jeho stav není natolik závažný, aby putoval na nemocniční lůžko. Ambulance i lékárny tím měsíčně přijdou o tisíce korun.

„Praktičtí lékaři se zrušením třicetikorunového poplatku nesouhlasí. Peníze jsme mohli investovat do vybavení ordinací, vylepšení čekáren. Pro nás jsou to tisíce, ale pro nemocnice milionové výpadky, které se budou muset nahradit, a peníze se stejně vytáhnou z kapes daňových poplatníků,“ poukázal olomoucký praktický lékař Otakar Svitavský.

Středomoravská nemocniční v letošním roce přišla se zrušením poplatků za hospitalizaci o 28 milionů korun. „Pokud skutečně dojde ke zrušení třicetikorunového poplatku v nemocnicích i v lékárně a zůstane v platnosti pouze poplatek za pohotovostní služby, pak výpadek příjmu v roce 2015 odhadujeme na 10 milionů korun,“ reagovala Radka Miloševská, mluvčí Středomoravské nemocniční, pod kterou spadají nemocnice v Přerově, Prostějově a Šternberku.

Kritici zrušení regulačních poplatků poukazují na to, že povede ke zneužívání zdravotnické péče a do čekáren se vrátí simulanti a ti, kteří si přišli s lékařem pouze popovídat. Někteří se mohou vyhýbat i platbě devadesáti korun za pohotovost a raději si přivolají domů záchranku.

„Lidé si na regulační poplatky zvykli. Devadesát devět procent pacientů si nestěžuje. Dokonce i senioři komentovali rozhodnutí sněmovny tak, že je nechápou,“ reagoval praktický lékař Svitavský.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček vyčíslil, že lékaři a lékárny přijdou zrušením poplatků ročně o 3,27 miliardy korun. Lékařům chce částku, o kterou přijdou, nahradit celou, a to vyššími úhradami, lékárnám jen z necelé poloviny. Novela zákona putuje do Senátu, poté k podpisu prezidentovi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?