Nemocnic Pardubického kraje se omezení přesčasů lékařů nedotkne

14. 11. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Omezení přesčasové práce lékařů, které od příštího roku nařizuje evropská směrnice, se nemocnic Pardubického kraje nedotkne. Vyřešily je už před lety tím, že doktoři mají kromě běžného pracovního úvazku a povolených hodin navíc také dohody o pracovní činnosti.


Přijímat další lékaře budou jen výjimečně, odborníků je na pracovním trhu nedostatek.

„Bude to pro vedoucí pracovníky jednotlivých oddělení znamenat větší nároky na plánování služeb, ale poradíme si s tím. Pokud bychom museli někoho přijmout, pak jen několik lidí,“ řekl ČTK ředitel Pardubické krajské nemocnice Tomáš Gottvald. Lékaři pracují ve dvanáctihodinových směnách, přesčasy si často vybírají ve formě náhradního volna.

Dohody o pracovní činnosti vedle běžného zaměstnání využívají i ve Svitavské a Litomyšlské nemocnici. „Rád bych i několik lékařů přijal, kdyby byli, abych tím ulevil ostatním. V dnešní situaci jsme ale rádi, že zachováme stav, jaký je,“ řekl ČTK ředitel Litomyšlské nemocnice Libor Vylíčil.

Obtížně se s omezením přesčasů bude naopak vypořádávat Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje. Kvůli restrikci přesčasové práce a nedostatku kvalifikovaných pracovníků zřejmě bude muset od příštího roku omezit počet posádek s lékařem. Nyní je lékař v každé druhé sanitce, v ostatních je jen vycvičený záchranářský tým. Zhruba dvě třetiny zásahů přítomnost lékaře nevyžadují.

Lékař by od ledna neměl pracovat déle než osm hodin týdně nad rámec své běžné pracovní doby. Dnes smí mít až 832 hodin za rok navíc, nově to bude polovina.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?