Nemocnice a domovy pro seniory chrání klienty před vedrem různě

3. 8. 2018 15:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Tropické teploty posledních dnů, které zasáhly celé Česko, výrazně ovlivňují také práci zdravotníků a dalších lidí pečujících především o nemocné či staré lidi. Zatímco některým institucím situaci alespoň částečně usnadňují klimatizace, jinde musí hledat různé další způsoby k ochlazení klientů.


Zcela bez klimatizace je třeba domov pro seniory Cesmína v Bohumíně na Karvinsku, který město převzalo od kraje a provozuje ho od roku 2016. „V objektu bohužel žádná klimatizace není. Personál tak musí využívat jiné možnosti. Jde o starou budovu se silnými stěnami, proto se za současného tropického počasí větrá právě v době, kdy jsou teploty nižší, tedy ráno či večer,“ uvedla mluvčí radnice Lucie Balcarová. Senioři ale například část dne tráví v nedávno dokončeném novém zahradním altánu, personál se je snaží osvěžit i zvýšeným přísunem melounů či mražených výrobků a na spaní jsou nyní k dispozici jen lehké přikrývky. „Personál se zkrátka snaží klientům zajistit za současného počasí maximální komfort. Náročné je tak toto období právě spíše pro pracovníky, kteří to už v tak nelehké práci nemají v těchto tropických dnech vůbec snadné,“ řekla Balcarová.

V jiné situaci je třeba Městská nemocnice Ostrava. „Kritické prostory jsou chlazeny 117 chladicími a klimatizačními zařízeními, přičemž velká chladicí zařízení zajišťují tepelný komfort především na operačních sálech, ARO a JIP, a lokální klimatizační jednotky ve vybraných místnostech pro pacienty i personál lůžkových oddělení a ambulancích,“ řekl náměstek pro techniku a provoz Petr Hýža. Podle něj se nemocnice právě na tepelný komfort zaměřuje už při rekonstrukcích prostor. „Ve všech v poslední době zrekonstruovaných prostorách jsou instalovány klimatizace, pokud to z technického hlediska nelze, instalují se větráky,“ dodal Hýža.

Přesto i v této nemocnici využívají ve vedrech další opatření a kontrolují hlavně pitný režim. K dispozici je víc nápojů, víc je i ovoce, zeleniny a zeleninových salátů. „Jsou zařazeny lehce stravitelné pokrmy v rámci sezonního jídelního lístku,“ řekla nutriční terapeutka Iva Reková.

Například operační programy se ale kvůli teplu nemění, většinou jsou rušeny operace spíše na základě požadavků pacientů. V létě jsou běžně kvůli dovoleným a tomu, že se hůře hojí rány, plánované operace částečně omezeny.

„Chod nemocnice se z důvodu vysokých teplot až tak nemění, neomezuje. Bohužel si nemůžeme jako například stavební firmy dovolit změnu pracovní doby na dřívější nástupy, jelikož máme nepřetržitý provoz,“ uvedla Kamila Majkusová z referátu ošetřovatelské péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?