Nemocnice a pojišťovny nenalézají shodu v dohodovacím řízení

10. 5. 2016 16:58
přidejte názor
Autor: Redakce

Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) po dohodovacím řízení o výši úhrad pro příští rok nesouhlasí s přístupem zdravotních pojišťoven. AČMN kritizuje pojišťovnami navrženou výši plateb za péči i jejich pasivitu při boji o zvýšení plateb státu za státní pojištěnce. Pojišťovny kritiku odmítají.




Jak AČMN uvedla, personální krize v nemocnicích zablokovala dohodovací řízení o úhradách nemocnicím v roce 2017. „Neustále se zhoršující personální situace v nemocnicích vedla k tomu, že všechny asociace nemocnic, odborové organizace, pacientské organizace, Česká lékařská komora a ministr zdravotnictví se postupně shodli, že k řešení jsou nutné zásadní kroky. V prvé řadě razantní a skokové zvýšení mezd a platů, a to nejméně o 10 procent po několik let,“ uvedla za AČMN Jana Popovičová a dodala, že zdravotní pojišťovny na dohodovacím řízení předložily návrhy na nepatrné až nulové zvýšení úhrad v roce 2017, kdežto poskytovatelé požadují navýšení umožňující skokové zvýšení mezd a platů. „O tak rozdílných návrzích se nemohlo vážně diskutovat ani o nich hlasovat. Proto bylo dohodnuto další jednání na 26. května 2016,“ sdělila Jana Popovičová.
Pojišťovny to popírají. Nepatrné až nulové navýšení odmítá například Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). „Musí jít nejspíš o nedorozumění, zástupci asociace se snad museli splést. Jen VZP totiž počítá s tím, že v letošním roce uhradí nemocnicím za péči o své klienty o 3 miliardy a 162 milionů korun více než v roce 2015. A to i přesto, že jí v meziročním srovnání klientů mírně ubylo. Za méně práce tedy zaplatíme nemocnicím výrazně více peněz. To ovšem není žádná novinka, VZP to zveřejnila už před koncem roku ve svém zdravotně pojistném plánu,“ uvedl mluvčí Oldřich Tichý s tím, že za ostatní pojišťovny nemůže mluvit, ale pokud by i ony přidaly nemocnicím adekvátně k počtu klientů, šlo by o dalších zhruba 2,1 miliardy korun.
Zástupci asociace nemocnic kritizují také fakt, že za zvýšení příjmů zdravotních pojišťoven za tzv. státní pojištěnce bojují nemocnice a další, kdežto samy zdravotní pojišťovny mlčí. „Zdravotní pojišťovny buď nedoceňují, co se v nemocniční péči děje, nebo nejsou připraveny na udržení úrovně péče v nemocnicích vydat téměř nic navíc. Navzdory tomu, že jejich příjmy jen za první tři měsíce letošního roku vzrostly o 3,3 miliardy, tedy více než o miliardu každý měsíc, což by bohatě stačilo na zvýšení úhrad,“ podotkla Jana Popovičová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?