Nemocnice bez peněz

13. 9. 2010 8:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Ekonomická krize dolehla už i na české zdravotnictví. Nemocnicím docházejí peníze, které jim zdravotní pojišťovny garantují na léčbu. Operace rakoviny, srdečních chorob a mnohé další nákladné zákroky musejí počkat.


Nádorová onemocnění, oční operace, kardiochirugické zákroky, roztroušená skleróza, umělé klouby to jsou diagnózy a úkony, které stojí výrazně více než ostatní. Nemocnicím ke konci roku začínají docházet peníze, které mají slíbené od zdravotních pojišťoven. A počet těchto terapií a zákroků omezují; pokud nejde o akutní případy. V opačném případě se posouvají termíny operací na příští rok, popřípadě se nasazuje levnější léčba.

„V některých centrech se už blížíme k osmdesáti procentům čerpání celoročního rozpočtu, a proto jsme vstoupili do intenzivních jednání se zdravotními pojišťovnami,“ popisuje současnou situaci ve Fakultní nemocnici Brno její mluvčí Anna Mrázová. Stejně postupuje například i pražský Motol. Ten se navíc snaží omezené prostředky na nákladnou léčbu onkologických onemocnění šetřit tím, že nepřijímá pacienty diagnostikované na jiném pracovišti.

Lékaři však pacienty ubezpečují, že situace má k opravdu kritickému stavu ještě daleko. „Nevím o tom, že by některý z pacientů nedostal léky, které potřeboval.

Zatím byli operováni všichni pacienti,“ uklidňuje kardiolog Jan Pirk z pražského IKEM, nicméně přiznává: „Jak to bude do budoucna, nevím.“

Nižší příjmy, vyšší výdaje

Situace se zhoršila následky ekonomické krize, která se ve zdravotnictví začíná projevovat až teď. Kvůli snížení platů, z nichž se vypočítávají odvody na zdravotní pojištění, a zvýšení počtu nezaměstnaných putuje na zdravotní péči méně peněz než dříve. „Poprvé od roku 1992, kdy byl systém zdravotního pojištění zaveden, výběr pojistného neroste, ba v některých měsících meziročně klesá. Přitom náklady neustále mírně stoupají,“ upozorňuje na kámen úrazu Petr Pokorný z VZP.

Odborníci vyčíslili letošní propad mezi příjmy a náklady na pět miliard. Zdravotní pojišťovny proto musejí sahat do rezerv z předchozích let, ale i ty se povážlivě tenčí. A bude hůř. Příští rok se rozdíl prohloubí o dalších deset miliard. Co s tím?

Podle ministerstva zdravotnictví budou muset lékaři pečlivěji rozmýšlet, jaký typ léčby pacientovi předepíší. „V některých případech lékař indikuje velice nákladnou terapii, která však už pacientovi bohužel nemůže přinést prodloužení ani zkvalitnění života,“ uvádí mluvčí resortu Vlastimil Sršeň příklad, kde ušetřit. Zdravotnická zařízení budou muset hledat úspory i při nákupech energií, zdravotních prostředků a léků a omezit kapacitu lůžkových částí, jejichž provoz je finančně náročný. „V České republice máme jedenkrát více akutních lůžek než ve zbytku Evropské unie,“ podotýká Sršeň.

Utáhnout opasek si budou muset i sami lékaři a zdravotní sestry. Podle nových tabulek, které připravil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, měli ti nejkvalifikovanější přijít až o 42 procent tarifního platu. Česká lékařská komora (ČLK) vypočítala, že primář s praxí nad 32 let by pak spadl ze současných 33 240 korun na 19 220. Ministerstvo hájilo změnu tím, že osobní ohodnocení, které dosud mohlo tvořit až sto procent tarifu, se bude moci vyšplhat až na dvě stě, takže ve skutečnosti platy neklesnou. Lékaři jsou ale skeptičtí.

„Sám předkladatel uvádí, že díky poklesu příjmů zdravotníků dojde k úsporám ve výší 6,4 miliardy korun, takže to ujištění je falešné,“ zlobí se předseda ČLK Milan Kubek. Ministr zdravotnictví Leoš Heger se nakonec zalekl a v pátek slíbil lékařům, že pro ně vyjedná výjimku, takže pokles mezd u nich nebude tak razantní jako v jiných oborech. Jednat se o tom má tento týden.

Odchod za lepším

Krácení peněz pro zdravotníky podle Kubka přiměje mnohé k odchodu „za lepším“. Do konce srpna si o certifikát pro práci v zahraničí požádalo 377 lékařů, což je o 41 více než za celý loňský rok. Podle předsedy sdružení Mladí lékaři Tomáše Kocourka je snižování platů lékařů vzhledem k délce studia, zodpovědnosti a náročnosti povolání naprosto nepřijatelné. „Dosud odcházeli převážně mladí lékaři. S novými tarify však roste riziko, že teď se naštvou i ti zkušení a odejdou když ne do zahraničí, tak do soukromé praxe,“ míní Kocourek.

Mladé doktory tedy nebude mít v nemocnicích kdo zaučovat, budou chybět kapacity na komplikované operace. Lékaři se proto přidají k zářijové demonstraci dalších odborových svazů. Navíc už přes tři tisíce doktorů pohrozilo, že pokud na nové tabulky skutečně dojde, podají výpověď.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?