Nemocnice bojuje proti úplatkům

13. 6. 2007 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
S korupcí se nyní rozhodla zatočit i brněnská fakultní nemocnice. "Žádný konkrétní problém nebo případ nás k tomuto kroku nepřivedl. Je v našem zájmu, aby korupčního jednání bylo co nejméně," uvedla mluvčí nemocnice Anna Nesvadbová...


Malá pozornost v obálce za dřívější termín operace, předepsání poukazu do lázní nebo vyšetření na moderních přístrojích. Do ordinací lékařů úplatky nepatří.

S korupcí se nyní rozhodla zatočit i brněnská fakultní nemocnice. Od včerejška se může každý na internetových stránkách www.fnbrno.cz vyjádřit ke korupci v nemocnici.

„Žádný konkrétní problém nebo případ nás k tomuto kroku nepřivedl. Je v našem zájmu, aby korupčního jednání bylo co nejméně,“ uvedla mluvčí nemocnice Anna Nesvadbová.

Přislíbila, že každý podnět bude vedení nemocnice rychle řešit. Například Marie Knotková si myslí, že za zamítnutou žádostí o lázně je právě fakt, že lékař od ní nedostal tučnou finanční částku.

„Každý druhý rok jsem dostávala lázně na srdce. Plně hrazené procedury i ubytování. Letos mě lékař odmítl s tím, že můj zdravotní stav léčení v lázních nevyžaduje. Jsem přesvědčena, že čekal nějakou pozornost,“ tvrdí Knotková a chce lékaři vyhovět.

Pokud si ale lékař přímo o úplatek neřekl, nelze to považovat za trestný čin. „Úplatkem je míněno zvýhodnění, na které není nárok. O úplatek si většinou musí říct sám lékař, buď přímo, anebo nepřímo. Dar, který dá pacient dobrovolně, trestný není,“ uvedl brněnský právník Jakub Hrobař.

Podle Davida Ondračky z Transparency International přetrvává předávání pozorností spíše u starší generace.

„Setkáváme se s tím pořád velice často. Lidé mají pocit, že musí poděkovat. Jde ale o nadbytečný dar a takové jednání by se mělo odstranit,“ uvedl Ondračka. Drobné dárky se mnohdy nelíbí ani samotným lékařům.

„Lidé to znají z Básníků: žlučník za pět tisíc. Ovšem neuvědomují si, že i lékaře svým jednáním přivádějí do trapné situace. Je těžké vyběhnout za pacientem, který při odchodu na stůl položí bonboniéru, a před ostatními v čekárně mu vše vracet,“ myslí si brněnská lékařka Zorka Janebová.

Podle odborníků drobných úplatků ve zdravotnictví ubude, pokud budou zavedeny poplatky u lékařů. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek ovšem připustil, že jen poplatky nepomohou.

„Řešit ji budou jiná opatření a zákony. Hlavní je jasně definovat, jaká péče je zdarma, za jakou se připlácí a v kdy musí být poskytnuta,“ uvedl Julínek.

Gábina Peringerová, Regionální deníky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?