Nemocnice budou jednat s Němečkem o úhradách péče pro rok 2016

30. 9. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupci nemocnic budou dnes jednat s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) o úhradách péče ze zdravotního pojištění pro příští rok. Podle návrhu úhradové vyhlášky by měly nemocnice dostat o 2,5 procenta víc peněz za akutní i následnou péči, což by jim mělo stačit na pětiprocentní zvýšení tarifních platů.


O stejné procento by měly stoupnout příjmy zaměstnanců soukromých nemocnic, kde tarifní tabulky nemají.

Na úhradách se s pojišťovnami už dohodli ambulantní gynekologové, zdravotnická dopravní služba, laboratoře či záchranná služba. Částečná dohoda je i s dětskými praktiky a u hemodialyzační péče. S navrženým nárůstem pro ambulantní specialisty souhlasí Česká lékařská komora.

Shoda nebyla u akutní lůžkové péče, proto ministerstvo navrhlo růst o 2,5 procenta. Paušál má klesnout, pokud nemocnice nevykážou ani 98 procent letošních hospitalizací. Dosud to bylo 96 procent. Když naopak bude léčby od 104 do 120 procent letošního množství, proplatí se 85 procent sumy.

Podle návrhu vyhlášky by měly být nově bez limitů platby za porody, péči o novorozence či léčbu nákazy virem HIV. Bez regulací by měly také být screeningy. Regulace se nemají týkat ani ochranné léčby na psychiatrii a léčivých přípravků na vyžádanou péči. U následné péče se má paušál za den hospitalizace zvýšit o 2,5 procenta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?