Nemocnice čeká restart - Hegerova reforma dává pacientům moc a chce po nich odvahu

15. 11. 2011 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Mít letos na podzim v kapse průkazku České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) a dostat se do nemocnice v Karviné, mohl se člověk divit. Se škrábnutím na prstu mu hrozil týdenní pobyt na chirurgii, už drobné zakašlání mohlo znamenat sérii těch nejnáročnějších testů imunity. A naopak - nad pacienty s průkazkou VZP visela hrozba, že pokud to jen trochu půjde, budou bez velkého vyšetřování vystrčeni ze špitálu k domácí léčbě.


Právě k takovým představám směřovala zpráva o spuštění Akce milion, v níž vedení karvinského špitálu začalo každého ze 143 lékařů odměňovat podle toho, jakého pojištěnce pro nemocnici „uloví“. Bonusy byly přesně dané: tisíc korun za přijetí pacienta ČPZP, tři sta korun za přeřazení už uloženého pacienta do levnější „eldéenky“ či například tisícovka pro celé oddělení vykazující nové úspory při předepisování léků. Klienti Všeobecné zdravotní pojišťovny byli v tomto žebříčku „zadarmo“ a každý zaměstnanec věděl, že jejich léčba teď na podzim může nemocnici přinést finanční ztrátu.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Když totiž podrobnosti Akce milion zveřejnila po pár týdnech regionální pobočka MF DNES (poslal jí je anonymně jeden z lékařů s tím, že se „na to už nemůže dívat“), spustil se v kraji poprask. Pojišťovny označily akci za „hazard se zdravím“, bouřit se začali i samotní pacienti. A nemocnice raději akci zrušila.

Nicméně příběh tím nekončí. „Jen jsme udělali otevřeně to, co nás zdejší zdravotnictví už roky nutí dělat tajně,“ trvá na správnosti své strategie ředitel karvinské nemocnice Petr Kovařík. Toto překvapivé - a zdá se, že pravdivé - přiznání přitom na veřejnost dorazilo v předvečer vůbec největších reforem českého zdravotnictví od roku 1989, které by chtěly podhoubí pro různé akce tohoto typu vytrhat a změnit.

Nabourat tu síť

Jakkoli jsou trávníky tady v areálu karvinské nemocnice pečlivě sestřižené a vestibuly svítí čerstvou malbou, uvnitř kvasí pořádné problémy. „Byli jsme dlouhodobě v červených číslech, a když jsem loni nastoupil, moje zadání bylo jasné.

Z posledních minus čtyřiceti milionů vylepšit bilanci na letošních plus sedm,“ vypočítává ve své kanceláři usměvavý čtyřicátník Petr Kovařík. Aby se plán nového ředitele na úspornější provoz naplnil, přišly chtě nechtě škrty - interna pohltila plicní oddělení, ORL se sloučilo s chirurgií. A kromě propouštění nemocnice zrušila i zhruba desetinu z necelých osmi set lůžek.

„Vypadá to, že to zvládneme,“ libuje si ředitel, přestože jistota prý bude až na konci roku, kdy přijde vyúčtování od pojišťoven. „Ty naši budoucnost ovlivňují nejvíc,“ vysvětluje myšlenku, která stála i na počátku Akce milion. Karvinská nemocnice totiž stejně jako každý jiný špitál v Česku funguje na principu předem nasmlouvaných ročních paušálů. Je pak na nemocnici, zda je skutečně utratí - pokud ne, přeplatky musí pojišťovnám vrátit. Pokud naopak limit přesáhne, náklady na vše kromě akutních případů platí ze svého.

Celý článek najdete v aktuálním vydání týdeníku Respekt.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?