Nemocnice České Budějovice je akciovou společností

2. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
O tom, že se největší zdravotnické zařízení na jihu Čech přemění na akciovou společnost, rozhodli krajští zastupitelé loni 14. října. Českobudějovická nemocnice, která funguje bez dluhů, má nyní šestičlenné představenstvo a devítičlennou dozorčí radu...


ČESKÉ BUDĚJOVICE - Nemocnice České Budějovice, která je největší v Jihočeském kraji, se ode dneška stala akciovou společností. Podle jihočeského hejtmana Jana Zahradníka forma akciové společnosti zjednoduší a zprůhlední organizační strukturu a stanoví přesné kompetence a odpovědnost za vedení. Kraj přitom posílí svůj vliv na řízení organizace.

O tom, že se největší zdravotnické zařízení na jihu Čech přemění na akciovou společnost, rozhodli krajští zastupitelé loni 14. října. Českobudějovická nemocnice, která funguje bez dluhů, má nyní šestičlenné představenstvo a devítičlennou dozorčí radu.

V představenstvu nemocnice jsou například její ředitel Jiří Bouzek a přednosta soudně-lékařského oddělení František Vorel. V dozorčí radě pak bude mimo jiné působit jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS), jeho náměstci Jiří Vlach (US-DEU) a Vladimír Pavelka (KDU-ČSL) či krajský zastupitel a náměstek primátora Českých Budějovic Juraj Thoma (ODS).

Podle usnesení zastupitelstva bude mít kraj v obchodní společnosti nejvyšší možné rozhodovací a kontrolní pravomoci. Rada kraje bude zastupitelům předkládat ke schválení dispozice s nemovitým majetkem nemocnice v hodnotě nad dva miliony korun a návrhy personálního obsazení dvou třetin dozorčí rady. Vyhrazuje si návrhy na změny stanov, prodej či zrušení společnosti. Letos by se mělo rozhodnout také o formě transformace šesti bývalých okresních nemocnic v Jihočeském kraji.

Nemocnice České Budějovice je s kapacitou zhruba 1700 lůžek po Fakultní nemocnici Motol, Všeobecné fakultní nemocnici Praha a Fakultní nemocnici Brno - Bohunice čtvrtou největší v zemi. Ročně je v zařízení s 2700 zaměstnanci hospitalizováno průměrně 45.000 pacientů. Lékaři zde provedou přes 22.000 operací a 400.000 ambulantních výkonů. V porodnici přivedou na svět 2000 dětí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?