Nemocnice chtějí usilovat o změnu vyhlášky o počtu personálu

14. 9. 2006 9:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Asociace nemocnic České republiky bude usilovat o změny ve vyhlášce, která stanoví zdravotnickým zařízením počet personálu a technické vybavení. Lépe by podle nich měla odrážet potřeby těchto zařízení. Prosazovat bude také změnu a odložení platnosti zákona o veřejných neziskových nemocnicích...


Praha - Vyplývá to z usnesení shromáždění členů asociace, která sdružuje velké nemocnice a léčebny.

Posunutí termínu, od kterého by se měly nemocnice měnit v neziskové, odsouhlasila dnes vláda. Podle návrhu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka by se tak mělo stát až 1. ledna 2008, tedy o více než rok později, než bylo původně plánováno. K zákonu podle ministerstva nejsou dosud připraveny podzákonné normy. Zda se ale termín skutečně změní, bude záviset na sněmovně, kde je poměr sil levice, která zákon prosadila, a pravice vyrovnaný.

Zástupci velkých nemocnic také požádají ministerstvo zdravotnictví o jednání k některým bodům nového zákoníku práce, který začne platit od počátku příštího roku. Přináší totiž novou definici pracovní doby. Nyní lékař v nemocnici dostává více, když pracuje, než když takzvaně čeká na práci, za což má poloviční odměnu. Nová norma už čekání na práci nezná. Nemocnice dosud dělením hodin na ty, kdy lékař pracuje a kdy čeká, opticky snižovaly počty přesčasů tak, aby se blížily povolenému limitu.

„Zákoník práce omezuje možnosti přesčasové práce, řešením je dát lékaře do směn,“ řekla ČTK Kunová. S tím však nesouhlasí lékařské odbory, podle nich se tím naruší kontinuita péče o pacienta. U pacienta se budou střídat ve směnách různí lékaři, řekl již dříve místopředseda lékařského odborového klubu (LOK) Lukáš Velev. Tyto problémy by zástupci nemocnic rádi projednali s novým ministrem.

Asociace nemocnic České republiky sdružuje všechny velké nemocnice, psychiatrické léčebny a odborné léčebné ústavy.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?