Nemocnice dostanou náhradu za poplatky v půli července

27. 6. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice dostanou v půli července od zdravotních pojišťoven náhradu za zrušené stokorunové poplatky, a to v jedné platbě za sedm měsíců a pak až do konce roku platbu za daný měsíc, uvedla na Žofínském fóru k ekonomické stabilizaci resortu Helena Rögnerová z ministerstva zdravotnictví.


Přítomným přednesla prezentaci ministra Svatopluka Němečka (ČSSD), který aktuálně řešil s vedením pražských nemocnic a záchranky problémy s přebíráním pacientů.

„Zdravotnictví by příští rok mělo z veřejných peněz mít 244,3 miliardy korun, a v tomto rozsahu nyní projednávají zdravotní pojišťovny s poskytovateli výši úhrad na rok 2015,“ uvedla Rögnerová. Celkem spotřebuje resort za rok 290 miliard korun včetně přímých plateb od pacientů.

Zdravotní péče by podle ministerstva měla být pro pacienty od ledna příštího roku dostupná už bez finančních bariér. Po zrušení nemocničních poplatků budou zrušeny poplatky v ambulancích a lékárnách. Návrh předloží ministr vládě příští týden, zůstat by měl jen poplatek na pohotovosti.

Z dosud provedených kroků ke stabilizaci financí uvedla Rögnerová změny v cenách a úhradách léků. Lékový ústav uspořil systému pro letošní rok těmito změnami z veřejného pojištění jednu miliardu. O to méně vydělají farmaceutické firmy, peníze budou využity na léčení.

K lepšímu využití peněz by měla přispět přístrojová komise na ministerstvu, stejně jako zveřejňování smluv zdravotních pojišťoven s nemocnicemi. Po dohodě s ministerstvem je dobrovolně už zveřejňuje Všeobecná zdravotní pojišťovna. Podle Rögnerové by mohla být do konce roku schválena novela, která to uloží jako povinnost. Ministerstvo také chystá větší využití úhradových aukcí, nyní se upřesňují komodity, které by tak nemocnice za výhodnější ceny mohly nakupovat.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek poznamenal, že data o českém zdravotnictví jsou v řadě případů „falešná“. Za hlavní problémy označil nedostatek peněz a nedostatek kvalifikovaných zdravotníků. Poukázal na to, že jiné země dávají na zdravotnictví větší podíl HDP, zatímco Česko jen 7,4 procenta. „Zdravotnictví postihla v předchozích letech chybná politická rozhodnutí, jako nezvyšování odvodů státu či nárůst DPH,“ řekl s tím, že další šetření je jistě možné, ale ne bez negativních dopadů na pacienty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?