Nemocnice hledají peníze. Na platy

4. 1. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnický personál ve většině zařízení pravděpodobně přidáno nedostane. Nemocnice hledají možnosti získat peníze a uvažují jen o udělování mimořádných odměn.


Stovky lékařů podávajících výpovědi a hrozící kolaps nemocnic. Tak vypadala situace na přelomu let 2010 a 2011 ve zdravotnických zařízeních nejen na jižní Moravě.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger umlčel rebely podepsané pod výzvou Děkujeme, odcházíme tím, že jim přidal dvě miliardy na platy. Ataké nasliboval další, desetiprocentní navýšení všem pracovníkům nemocnic. Před koncem minulého roku své rozhodnutí přehodnotil na 6,25 procenta.

Teď to však vypadá, že zdravotnický personál slíbené peníze ve většině zařízení nedostane. „Kde mám vzít dvanáct milionů na zvýšení platů? Od ministerstva nedostaneme ani korunu navíc. Co přidalo za čtyři roky do zdravotnictví, proteklo na specializovaná centra. K nám se nedostalo téměř nic,“ uvedl například ředitel brněnské úrazové nemocnice Karel Doležal.

Připustil, že pokud zaměstnanci nějaké peníze dostanou, tak formou mimořádných odměn. „Kdybych počítal procentuální navýšení ze základu, kde jsou započítané také odměny za služby, můžu nemocnici zavřít,“ řekl Doležal. Peníze na platy chce hledat v úsporách energií, které bude mít nemocnice díky zateplení budovy. Podle Doležala je také důležité, co přinese nová úhradová vyhláška, kterou dostaly nemocnice k prostudování teprve na začátku tohoto týdne.

S pevným zvýšením platů nemohou zřejmě počítat ani zaměstnanci brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny. Ředitel Petr Koška stejně jako Doležal počítá s udělováním mimořádných odměn. „Až prostuduji novou úhradovou vyhlášku, setkám se se zástupci jednotlivých oddělení. Budeme společně hledat možnosti úspor,“ nastínil Koška.

Nevyloučil částečnou redukci pracovišť. Víc říct nechtěl, dokud se nesetká se zaměstnanci. Ředitel bohunické fakultní nemocnice Roman Kraus zase lékařům vzkázal, že pokud chtějí zvýšit platy, musí počítat s méně kvalitními pracovními přístroji a materiálem. „Chci zdravotnickému personálu přidat co nejvíc. Budeme dál šetřit například prostřednictvím internetových aukcí,“ uvedl Kraus.

Odboráři vyčkávají

Ředitelé se shodují, že chtějí počkat na konečné vyúčtování rozpočtů nemocnic za rok 2011. Kolik dostane zdravotnický personál přidáno, bude podle nich jasné přibližně v polovině ledna, kdy mají lékaři podepsat dodatky o přesčasové práci.

Se zvýšením platů zdravotnického personálu naopak už napevno počítá ředitel Nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal. Plán, kde vezme peníze, prozradit nechtěl.

Odboráři předpokládají, že 6,25 procenta lékaři, sestry ani ostatní zaměstnanci zřejmě přidáno nedostanou. „Nemocnice mají co dělat, aby zajistily platy, které měli zaměstnanci v loňském roce,“ myslí si předsedkyně jihomoravského odborového svazu zdravotnické a sociální péče Marie Hrdinková. S případnými protesty vyčkají odboráři do února až března. „Počkáme si na konečné vyúčtování uplynulého roku v nemocnicích,“ dodala.

Podle vedoucího lékaře kardiologické ambulance brněnské dětské nemocnice Jiřího Navrátila má teď ministr Heger ukázat, jak si doktorů váží. „Je představitelem společnosti, která vidí bílý plášť a nedokáže posoudit odbornost,“ domnívá se Navrátil, který se připojil k výzvě Děkujeme, odcházíme.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?