Nemocnice Hodonín přesune za 16 milionů hemodialýzu

25. 6. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Hodonín opraví za 16 milionů korun prostory v hlavní budově, aby do nich mohla přesunout hemodialýzu pro léčbu pacientů s onemocněním ledvin. Polovinu peněz poskytne kraj formou dotace z ušetřených peněz z loňského roku. Na zbytek si nemocnice vezme úvěr, sdělila ČTK ředitelka zdravotnického zařízení Věra Dostálová.


Podle ní jsou současné prostory pro hemodialýzu zastaralé a nevyhovující.

„Pacienty přesuneme do hlavní budovy do prostor, kde původně byla lékárna a později kuchyň s jídelnou. V současné době je to tam prázdné a nevyužité,“ informovala Dostálová. Podle ní se rekonstrukcí a přesunem zlepší komfort pacientům.

Oprava zmíněných prostor v hlavní budově by mohla začít na podzim. „Teď provádíme hemodialýzu v objektu, který byl dočasnou stavbou na deset let. Funguje už 25 let a prostory jsou nevyhovující. Jsme rádi, že jsme dosud byli schopni udržet hygienické podmínky,“ sdělila Dostálová.

Nemocnice se snažila o přesun léčebné metody pro pacienty se selháním ledvin více než tři roky, sama by celkové náklady ale hradit nemohla. Kraj jí proto poskytne osm milionů korun, které dá z loňského přebytku rozpočtu, který celkově činil téměř 200 milionů korun. „Jsme rádi, že nemocnici dotaci poskytneme. Současný objekt pro hemodialýzu není adekvátní pro zdravotnictví 21. století. Pacienti se dočkají lepší péče,“ doplnil jihomoravský radní zodpovědný za oblast zdravotnictví Marek Šlapal.

Hemodialýza je léčebná metoda používaná při selhávání ledvin. Díky ní se pacientovi během pěti až šesti hodin očistí krev od močových zplodin, což nemocná ledvina není schopná sama provést. Hodonínská nemocnice má v chronickém dialyzačním programu kolem 80 pacientů a ročně provede téměř 10.000 hemodialýz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?